« Föreg. Nästa »



Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Avsnitt 97
Varför heter vägarna så här?
Randevallavägen, Randevalla Skogslund, Rans floges väg och Ringvägen.


Christer Falk 2024-04-28

Vi gör som i avsnitt 96, börjar med fin utsikt över Bollebygd. Därefter tar vi oss till till tre andra delar av Bollebygds kommun. Vi bjuder även på tragik och avslutar centralt med några minuters nostalgi.

Klicka på bilden - se och hör!

VÄGNAMN 97

Randevallavägen
Om man färdas något mer än en kilometer från Bollebygds tätort och västerut på Hindåsvägen kommer man till avtagsvägen mot Ballasjön. Här hittar man också Randevallavägen till vänster. På denna, ca. 150 meter långa väg finns 2 fastigheter med den adressen.

Namnet är gammalt och förekommer redan 1548. Det består av två delar; ”rand” i betydelsen kant och ”valla” som beskriver någon slags upphöjning. Randevalla är alltså platsen på kanten vid vallen, slänten eller upphöjningen.

Alldeles norr om Randevallavägen ligger en fastighet som är väl känd under namnet Randevalla, men den har idag den officiella adressen Ballasjövägen 1.

Huset som är från omkring år 1900 tjänstgjorde tidigare som Bollebygds församlings komministerboställe. Fram till 1967 bodde komministerparet Axel och Elsa Larsson på Randevalla då Axel Larsson tragiskt omkom i en trafikolycka i Bollebygds centrum. Bostaden upphörde därefter att upplåtas som tjänstebostad och är idag i privat ägo.

Randevalla Skogslund
Fastigheten Bollebygds Prästgårds markinnehav, som idag förvaltas av Göteborgs Stift, är fortfarande mycket omfattande och betydande arealer ligger också nordost om Bollebygds tätort.

I Gesebol, 1800 meter in på vägen mot Geskeby som man hittar strax innan Gesebolssjön om man kommer från Olsfors, ligger Randevalla Skogslund.

Det är en fastighet som rymmer såväl en bostadsfastighet som ett entreprenadföretag i anläggningsbranschen. Det är också den enda fastigheten i kommunen med adressen Randevalla Skogslund.

Rans floges väg
Den här vägen ligger strax norr om Bollebygds tätort i den norra delen av det nya bostadsområdet Bergadalen som man når via Erikstorpsvägen. Namnen i området kännetecknas av att man valt lokala, och ibland mycket gamla, namn från området som utgångspunkt för adressättningen.

En ”floge” kännetecknar en ”liten mosse” eller liknande sumpig vattensamling och ”ran” beskriver den växtlighet som omger flogen – i det här fallet mindre träd, lämpliga att användas som pinnar, störar eller liknande.

Idag är det 35–40 lägenheter som har adressen Rans floges väg.

Ringvägen
Om man utgår från den rondell som ligger längst västerut på Stationsvägen i Bollebygd och fortsätter västerut på Kungsbackavägen nå man fram till Ringvägen efter knappt 150 meter.

Ringvägen är i sin totala längd ungefär 500 meter lång och det är ett drygt 20-tal fastigheter som har den adressen. Med lite fantasi kan man uppfatta att vägen har formen av en cirkel – en ”ring” även om det inte går att köra hela vägen runt med bil. Det är en av några få vägar i kommunen som har fått sitt namn efter en geometrisk form.

En av Bollebygds historiska byggnader hittar man på Ringvägen. Det är Bollebygds första brandstation som byggdes 1938, 7 år efter brandkårens bildande 1931. Byggnaden är idag i privat ägo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Tipsa en vn Skriv ut




2024
– nytt år igen...
Välkomna!
Välkommen

Välkomna till ännu ett år med www.bollebygdsnyheter.se.

Vi går nu in på vårt nittonde år här på webben. Under 2023 gjordes 246 036 besök på vår sida. Under samma år har 937 661 enskilda sidor haft besök. Fantastiska siffror.

En viktig del här hos oss på www.bollebygdsnyheter.se är det historiearbete som Christer Johansson och jag, Christer Falk driver. Programserien "Varför heter vägarna så här?" är och har varit ett väldigt uppskattat inslag här på sidan. Den programserien fortsätter naturligtvis. Vi är i stort sett färdiga med adresser, vägar som har begynnelsebokstaven K. Det återstår alltså ett antal program innan vi är framme på begynnelsebokstaven Ö…

Nyheter har fått stå tillbaka för det arbete vi lägger ner när det gäller "Varför heter vägarna så här?" och en del annat när det gäller Bollebygds Historia.

Därmed har vi öppnat upp 2024 års arbete här på www.bollebygdsnyheter.se och hoppas på tips och idéer från våra besökare. Som vanligt kommer vi att ”puffa” för våra inslag på Bollebygd Forum – så att du vet när något nytt är på gång.

Välkommen

Christer Falk



Tusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com