« Föreg. Nästa »Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa
Modern skrothandlare

Ingvar ”Sella” Johansson


Christer Falk 2006-01-11

Ingvar Johansson framför sitt företag som ligger på bästa skyltplats intill motorvägen vid Grönkullen.
Ingvar Johansson framför sitt företag som ligger på bästa skyltplats intill motorvägen vid Grönkullen.

Om ett par år firar han 25 år som egen företagare och fram till dess kommer Ingvar ”Sella” Johansson att fortsätta arbetet med att utveckla Bollebygds Bil & Miljöcenter.
-Under vintern jobbar jag nog mer än de flesta men det trivs jag alldeles utmärkt med, säger Ingvar när tidningen hälsar på. Klockan är en bit efter sex på kvällen men än tänker ortens moderna skrothandlare hålla på ett tag.

De flesta av tidningens läsare har någon gång passerat Grönkullemotet i Bollebygd och då lagt märket till fasaden på Ingvars företag.
-Hit flyttade jag 1996 men innan dess höll jag till vid Brandshed, strax innan Hestrafors idrottsplan längs vägen mot Töllsjö, säger Ingvar eller Sella som han kallas av de flesta.
-Sella döptes jag till som mycket ung. Pappa var fiskhandlare och där av namnet.

Lärt av pappa
Nu är det inte bara smeknamnet som Ingvar Johansson fått efter sin pappa. Kunskap om hur det går till att driva eget företag hann ”Sture på torget” dela med sig av innan han gick bort för ett par år sedan.
-Jag försöker nu ta till vara det farsan lärde mig, menar Ingvar som växte upp i Sandared och började jobba på Nordens Pappersindustri i Sjömarken direkt efter grundskolan.
-Jag tillverkade 30 000 hylsor till toalettpapper om dagen i många år. Men under mina tio år på Nordens fick jag prova på många olika arbetsuppgifter och det var naturligtvis lärorikt på sitt sätt.

Garage
Bilintresset har Ingvar haft med sig sedan mycket unga år. I mitten av 70-talet hyrde han därför ett garage i Borås och där tillbringade han alla sina lediga timmar.
-Jag lagade bilar för glatta livet och lärde mig allt mer om hur bilar och motorer fungerade. Jag blev lite av expert på att trimma motorer och det ena uppdraget gav det andra. Själv körde jag en Mustang när jag var i 20-årsålderna. Borås snabbaste bil skrev en tidning och bilen var nog snabbast för jag hade själv trimmat den.

Erbjudande
Under 1977 fick Ingvar Johansson ett erbjudande som skulle förändra hans vardag.
-Jag blev erbjuden att öppna en bilskrot på Brandshed i Bollebygd. Jag började med att lämna in en massa ansökningar om tillstånd och jag fick positiva besked från alla utom byggnadsnämnden i Borås kommun. Det tog hela fem år innan jag fick mitt byggnadstillstånd och med det i handen hoppad jag av jobbet på Nordens Pappersindustri och blev min egen. Det var spännande.
- När jag antog erbjudandet och bestämde mig för att öppna bliskroten vid Brandhed så var vi två som startade firman. Min kompanjon hette Ingvar Stenhård och vi drev företaget tillsammans fram till 1995 då jag köpte ut honom. Det var inför flytten hit till Grönkullen.

Förändringar
Jag antar att det har hänt en del när det gäller bildemontering om vi gör jämförelsen 1982 och idag?
-Det har hänt massor. Men redan då fanns det föreskrifter om hur man tog hand om vissa delar av bilen. Miljötänkandet är ju idag en självklarhet så därför måste vi hela tiden vidareutbilda oss för att hänga med i regelverket. Och det har vi gjort så bra att vi fick Företagarnas miljöpris för några år sedan, säger Ingvar Johansson som gör så gott han kan för att få intervjuaren att förstå hur man ”sorterar avfallet” från bilarna som anländer till Bollbygds Bil & Miljöcenter som mer eller mindre kvaddade och lämnar företaget som ett plåtpaket bara är några decimeter högt.
- Allra senaste maskintillskottet här på företaget är den bilpress som jag byggt. Den har en presskraft av 300 ton och ser till att bilarna blir några decimeter höga när pressen gjort sitt, säger Ingvar

Avtal
Bollebygds Bil & Miljöcenter har avtal med några försäkringsbolag och det innebär att från dem levereras bilar som det inte finns någon ekonomi i att laga.
-Det är bilar som är skadade på ett eller annat sätt. En del inte alls mycket men ändå bedömda att det kostar för mycket att reparera. Då tar vi hand om dem och demonterar in i minsta detalj.

Internet
Någonstans kring 40 000 bildelar av de mest skiftande slag finns i lager hos Bollebygds Bil & Miljöcenter.
-Vi är medlemmar i internetbaserade bildelsbasen.se när det gäller begagnade bildelar och bildelsspecialisten.se när det gäller nya bildelar. När de begagnade bildelarna inte räcker till får vi komplettera med nya. Varje natt levereras nya varor till företaget, berättar Ingvar och fyller på med att man kör egna turer med varor till Alingsås, Borås och Göteborg varje dag.
-Leveranserna till Göteborg tar jag hand om själv. Jag har byggt min andra lastbil och den här gången såg jag till att bygga ett rejält lastutrymme för de varor vi levererar till Göteborg. För att vara så effektiv som möjligt har jag konstruerat ett flak som tar hela tre bilar med hem från de försäkringsbolag vi har avtal med, berättar Ingvar som gör det mesta helt själv.

Bygger till
Hela anläggningen vid Grönkullen har Ingvar byggt själv.
-Hantverkare av olika slag hyr jag in men byggherre brukar jag vara själv, säger Ingvar som alltid intresserat sig för skapandet när det gäller mekanik och motorer.
Just nu är en utbyggnad av företaget på gång och det kräver en del schaktningsarbeten.
-Därför har jag köpt in några gamla arbetsmaskiner. Jag reparerar och modifierar maskinerna. När de är klara tar jag själv hand om schaktningen – då blir det allra billigast…

Framtiden
I år fyller företagare Johansson 50 år och frågan om hur han ser på framtiden faller sig naturlig.
-Jag hoppas få fortsätta att utveckla företaget. Så här mitt i vintermörkret ser jag fram emot våren, sommaren och därmed de lediga stunderna i Träslövsläge. Där har vi vår husvagn och där kopplar jag av med familjen. Och så lyssnar jag på min favoritmusik –dansbandsmusik, säger Ingvar ”Sella” Johansson.

www.bildelsbasen.seTipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com