« Föreg. Nästa »



Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Avsnitt 33
Varför heter vägarna så här?
Eriksberg, Eriksberg (Grankullen), Eriksdalsparken, Eriksdalsvägen


Christer Falk 2020-12-20

Vi avslutar året med avsnitt 33 av Varför heter vägarna så här?. Vi tar, bland annat, med er till en välkänd lokal i Olsfors.

Klicka på bilden - se och hör!

Förklaringar till vägnamnen/adresserna hittar du på www.hembygd.se/bollebygd

VÄGNAMN 33

Eriksberg
Om man, i centrala Olsfors, svänger in på vägen mot Gesebol, och färdas uppför backarna kommer man efter ca. 2 km till Eriksberg. Det är 8 fastigheter som har den adressen.

Området har fått sitt namn efter den gård som 1884 köptes av torparen Erik Nilsson och hans hustru Britta Maria, f. Johansdotter. Familjen, som också bestod av fyra barn, kom från Petared i Bollebygd och fastigheten tillhörde tidigare Nässlehult, Bollebygd.

Här byggde familjen boningshus och ladugård och fastigheten fick namnet Eriksberg, med största sannolikhet efter den nye ägaren, Erik Nilsson.

Fastigheten ligger mycket vackert med utsikt över den näraliggande Långasjön.

 

Eriksberg (Grankullen)
En av fastigheterna har valt att behålla det tidigare populärnamnet som ett tillägg till den officiella adressen och har således namnet Eriksberg Grankullen. 

Att huset tidigare kallats Grankullen efter den natur som omger det är väl en högst rimlig gissning.

 

Eriksdal
Eriksdal är en fastighet som också tidigare tillhört Nässlehult, Bollebygd. Den låg där nuvarande idrottsplatsen, Eriksdalsparken, ligger i den västra delen av Olsfors samhälle.

1934 flyttade makarna Ragnar och Hilda Johansson hit från Forsa i Bollebygd tillsammans med sina fyra barn. I samband med flytten byggde man om och renoverade de tidigare byggnaderna på fastigheten.

Om det var äldste sonen, Erik, som är upphov till namnet Eriksdal eller om namnet fanns sedan tidigare har vi inte fått full klarhet i ännu, men det är flera intresserade Olsforsbor som håller på att leta i arkiven. Vi hoppas kunna återkomma i den frågan så småningom.

 

Efter det att Hultafors IF (sedermera Olsfors IF) köpte fastigheten 1945 revs husen och området blev plats för idrottsföreningens hemmaarena och klubbhus. Ladugården från 1870 skänktes till Bollebygds Hembygdsförening 1955 och finns idag, bland övriga byggnader, i Hembygdsparken i Bollebygd.

Det finns fortfarande två fastigheter som har Eriksdal som officiell adress. De ligger omedelbart väster om idrottsplatsen utmed länsvägen. 

 

Eriksdalsparken
Idrottsplatsen med konstgräsplan och tillhörande klubbhus är ingen officiell adress, men är ändå värd all uppmärksamhet.

Såväl idrotten, framför allt fotbollen, hade ett antal framgångsrika år under 1970- och 1980-talen och de ekonomiska satsningarna möjliggjordes genom att Eriksdalsparken utvecklade till en av bygdens mest populära festplatser.

I det mer utförliga filminslag som är kopplade på hemsidan till denna adress kan ni få lite mer information om denna epok i bygdens historia.

 

Eriksdalsvägen
Eriksdalsvägen, som vi finner strax öster om idrottsplatsen har naturligtvis också sitt ursprung i gården Eriksdal. (se Eriksdal)

Vägen går i en slinga in i ett bostadsområde och det är ett 30-tal fastigheter som har den adressen.

 


Tipsa en vn Skriv ut




cfproduktion

2024
– nytt år igen...
Välkomna!
Välkommen

Välkomna till ännu ett år med www.bollebygdsnyheter.se.

Vi går nu in på vårt nittonde år här på webben. Under 2022 gjordes 246 036 besök på vår sida. Under samma år har 937 661 enskilda sidor haft besök. Fantastiska siffror.

Samtidigt måste vi konstatera att vi tappat 39 769 besök jämfört med 2021. Vad kan det bero på? Svaret är ganska enkelt. Vi har inte varit lika aktiva i år som under 2021. Men vi lovar bättra oss.

Nytt år, ny mandatperiod och ny majoritet i vår kommun. Vi hoppas att det innebär att politiken öppnar upp sig på ett helt annat sätt och att vi återigen kommer att bli inbjudna till pressträffar, presskonferenser och därmed kommer att kunna förmedla nyheter inom det politiska området på ett helt annat sätt än under den mandatperiod vi nu lägger bakom oss.

En viktig del här hos oss på www.bollebygdsnyheter.se är det historiearbete som jag, Christer Falk, och Christer Johansson driver. Programserien Varför heter vägarna så här? är och har varit ett väldigt uppskattat inslag här på sidan. Den programserien fortsätter naturligtvis. Vi är i stort sett färdiga med adresser, vägar som har begynnelsebokstaven K. Det återstår alltså ett antal program innan vi är framme på begynnelsebokstaven Ö…

Föreningslivet är en viktig dela av en väl fungerande kommun. Hör av er till oss när ni vill förmedla något från era verksamheter.

Nu lovar politiken att man ska satsa på en bättre relation med näringslivet, företagandet i kommunen. Man vill klättra på de rankinglistor som finns. Vi tar gärna del av företagsnyheter, etableringar, utbyggnader med mera. Vi tror att det är viktigt för invånarna i kommunen att känna till vad som är på gång hos näringslivet. En del kanske vill söka nytt jobb…nytt jobb på hemmaplan.

Därmed har vi öppnat upp 2023 års arbete här på www.bollebygdsnyheter.se och hoppas på tips och idéer från våra besökare. Som vanligt kommer vi att ”puffa” för våra inslag på Bollebygd Forum – så att du vet när något nytt är på gång.

Välkommen

Christer Falk



Tusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com