« Föreg. Nästa »



Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Avsnitt 38
Varför heter vägarna så här?
Fjällastorp, Fjällastorp Berget, Flathult


Christer Falk 2021-08-29

I avsnitt 38 besöker vi två adresser som börjar på F. Dessutom en adress som också börjar på F men som inte är offisiell. 

Klicka på bilden - se och hör!

VÄGNAMN 38

Fjällastorp
Namnet Fjällastorp omnämns första gången år 1547 som beteckning på två gårdar belägna högt upp på dalsluttningen strax väster om Bollebygds kyrka.

Namnet ska förklaras på samma sätt som t.ex. Erikstorp (se Erikstorp) som ju talar om för oss vem som ägde de ursprungliga torpen. De var, helt enkelt, Eriks torp. 

Fjällastorp kommer också från ett fornsvenskt mansnamn, i det här fallet Fiällar, och anger alltså platsen för de torp som tillhörde Fjällar eller, med andra ord, Fjällars torp eller Fjällastorp som namnet numera skrivs.

Många fornsvenska namn är idag bortglömda och återfinns nästan enbart bevarade i gamla gårds- eller traktnamn. Erik är ett undantag medan det nog är svårt att hitta någon som numera är döpt till Fjällar.

 

Fjällastorp Berget
Högt över dalgången i Fjällastorp hittar vi 7 fastigheter med adressen Fjällastorp Berget.

Förklaringen till namnet Fjällastorp kan ni se under rubriken ”Fjällstorp” och tillägget Berget beskriver fastigheternas läge högst upp på Nolåns västra dalsluttning. 

Nolåns dalgång är den djupaste i Västergötland, dvs. den dalgång där det är störst höjdskillnad mellan dalbotten och omgivande höjder.

 

Flathult
Flathult är namnet på en fastighet i Gesebol och infartsvägen hittar vi där Gesebolsvägen passerar mellan Örsjön och Stockasjön.

Den officiella adressen till fastigheten, som ligger ca. 2 km. in på vägen, är Flathult, men uttalet i bygden är nog oftast Flahult (alltså utan t) och det är ett uttal som är så vanligt att det t.o.m. stavas så på vägskylten in till fastigheten liksom den närbelägna Flahultatjärnen.

Hult, sista stavelsen i ordet, återkommer ofta och beskriver en skog eller skogsdunge som genom bl.a. röjning gjorts lämplig för bosättning och odling. Ordet ”Flat” anger att hultet ligger på en platå, med andra ord en slät och plan plats.

 

 


Tipsa en vn Skriv ut




2025
– nytt år igen...
Välkomna!
Välkommen

Så lägger vi ännu ett år, 2024, bakom oss och går med liv och lust in i 2025. Året då Bollebygds kommun kan fira 30 år som egen fristående kommun i landet Sverige.

För www.bollebygdsnyheter.se går vi in i år 21. Under de här åren har vi publicerat 3 391 artiklar och videoinslag här på sidan. En hel del lokal nutidshistoria skulle man kunna säga.

Under åren har jag haft en strävan att försöka visa upp lokala nyheter här på sidan. Den ambitionen lägger jag nu åt sidan.

VARFÖR HETER VÄGARNA SÅ HÄR?
Högsta prioritet har givetvis programserien Varför heter vägarna så här? Idag finns 103 avsnitt av programserien här på sidan och vi kommer att fylla på med nya avsnitt fram till dess att vi nått adresserna som har begynnelsebokstaven Ö.

BOLLEBYGDS KOMMUN 30 ÅR
I och med att kommunen firar 30 år kommer vi att visa en del av det som dokumenterats under de här 30 åren. Det har hänt en hel del under de här 30 åren.
Vi kommer nog att visa en del ännu äldre – också.

BOLLEBYGDS HISTORIA
Utöver detta kommer vi också att följa de arbete som pågår under namnet BOLLEBYGDS HISTORIA. Idag är näst intill 30 personer engagerade i att arbeta med olika delar av just BOLLEBYGDS HISTORIA. Deras arbete kommer vi att följa här på sidan.

Ja, en och annan lokal nyhet kommer säkerligen att dyka upp här på sidan.

Med dessa rader vill vi tacka alla våra besökare och så hälsar vi er välkomna till ännu ett år med www.bollebygdsnyheter.se

Christer Falk



Tusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com