I avsnitt 38 besöker vi två adresser som börjar på F. Dessutom en adress som också börjar på F men som inte är offisiell.
Klicka på bilden - se och hör!
VÄGNAMN 38
Fjällastorp
Namnet Fjällastorp omnämns första gången år 1547 som beteckning på två gårdar belägna högt upp på dalsluttningen strax väster om Bollebygds kyrka.
Namnet ska förklaras på samma sätt som t.ex. Erikstorp (se Erikstorp) som ju talar om för oss vem som ägde de ursprungliga torpen. De var, helt enkelt, Eriks torp.
Fjällastorp kommer också från ett fornsvenskt mansnamn, i det här fallet Fiällar, och anger alltså platsen för de torp som tillhörde Fjällar eller, med andra ord, Fjällars torp eller Fjällastorp som namnet numera skrivs.
Många fornsvenska namn är idag bortglömda och återfinns nästan enbart bevarade i gamla gårds- eller traktnamn. Erik är ett undantag medan det nog är svårt att hitta någon som numera är döpt till Fjällar.
Fjällastorp Berget
Högt över dalgången i Fjällastorp hittar vi 7 fastigheter med adressen Fjällastorp Berget.
Förklaringen till namnet Fjällastorp kan ni se under rubriken ”Fjällstorp” och tillägget Berget beskriver fastigheternas läge högst upp på Nolåns västra dalsluttning.
Nolåns dalgång är den djupaste i Västergötland, dvs. den dalgång där det är störst höjdskillnad mellan dalbotten och omgivande höjder.
Flathult
Flathult är namnet på en fastighet i Gesebol och infartsvägen hittar vi där Gesebolsvägen passerar mellan Örsjön och Stockasjön.
Den officiella adressen till fastigheten, som ligger ca. 2 km. in på vägen, är Flathult, men uttalet i bygden är nog oftast Flahult (alltså utan t) och det är ett uttal som är så vanligt att det t.o.m. stavas så på vägskylten in till fastigheten liksom den närbelägna Flahultatjärnen.
Hult, sista stavelsen i ordet, återkommer ofta och beskriver en skog eller skogsdunge som genom bl.a. röjning gjorts lämplig för bosättning och odling. Ordet ”Flat” anger att hultet ligger på en platå, med andra ord en slät och plan plats.