« Föreg. Nästa »



Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Avsnitt 42
Varför heter vägarna så här?
Gamla Hultåsvägen, Gamla Hyssnavägen, Gantarås


Christer Falk 2021-10-18

I avsnitt 42 presenterar vi två vägnamn och ett traktnamn som börjar på bokstaven G. Dessutom gör vi en kort utflykt utanför kommunen.

Klicka på bilden - se och hör!

VÄGNAMN 42

Gamla Hultåsvägen
Om man kommer från Bollebygd och passerar viadukterna över Sörån och järnvägen, alldeles vid västra infarten till Hultafors samhälle, ser man vägskylten med namnet ”Gamla Hultåsvägen” till vänster.

Den här vägen har fått sitt namn av fastigheten Hultås som ligger vi slutet av vägen, ca. 700 meter västerut. Namnet på fastigheten känns väl motiverat; ordet ”hult” står för en plats där skogsmarken beretts för odling och bosättning. I det här fallet ligger Hultet uppe på en ås, varför namnet Hultås passar väl på den vackert belägna fastigheten.

Vägnamnet ”Gamla Hultåsvägen” antyder att det finns en nyare väg med samma namn och så är det också. De första 125 metrarna av vägen är ersatt av en ny dragning som, kort och gott, har fått namnet ”Hultåsvägen”.

Fastigheten ”Gamla Hultåsvägen 3” som vi finner utmed den gamla vägen byggdes 1932 och blev då hemvist för den missionsförsamling som bildats i Hultafors 1929. Här bedrevs verksamheten fram till dess att församlingen byggde en ny missionskyrka i centrala Olsfors.

Idag är det fem fastigheter som har den officiella adressen ”Gamla Hultåsvägen”.

 

Gamla Hyssnavägen
När motorvägen mellan Borås och Göteborg och trafikmotet vid Grönkullen byggdes i slutet av 1970-talet byggdes också en ny uppfart från Grönkullen strax öster om den befintliga vägen. Det medförde att den tidigare vägen till Hyssna skars av och av den återstår endast en 250 meter lång väg som idag heter ”Gamla Hyssnavägen”.

Ett antal fastigheter utmed den tidigare vägen revs i samband med motorvägsbygget och idag är det endast två fastigheter i början av den gamla vägen som har den adressen.

Ortnamnet Hyssna är svårtolkat och det finns flera olika alternativ till härledning av namnet. Sannolikt är det naturen som har gett upphov till namnet Hyssna som sägs komma från ordet ”his” som kan ha lite olika betydelse. Dels kan det betyda klyva eller skilja och skulle i så fall beskriva ån Surtan som vid Hyssna gamla kyrka  delar sig i två delar (på samma sätt som Ätran delar sig i Hössna och Göta Älv delar sig vid Hisingen), dels skulle ursprunget vara ”his” i betydelsen hjässa, kulle eller upphöjd mark och då beteckna en höjd vid kyrkan. 

 

Gantarås
Om man, från Bollebygd och via Töllsjö, färdas norrut kommer man till Storskogen som ligger vid väg 180 mellan Borås och Alingsås. Om man där tar av åt höger har man ytterligare 4 km kvar till avtagsvägen norrut mot Gantarås som alltså ligger långt norrut i Bollebygds kommun.

Gantarås är ännu en av de mycket vackert belägna trakter som finns i kommunen och i likhet med de flesta övriga har också Gantarås en mycket gammal historia med kända anor från 1500-talet.

Idag är det 8 fastigheter som har Gantarås som adress och härledningen av namnet sägs vara lite oklar, men sannolikt har namnet från början varit Galtarås och varit en beskrivning av åsen med galtarna, dvs. vidsvinen. Jämför med det näraliggande Djupeås (se Djupeås) som ursprungligen stavats Göpeås och beskrivit åsen med göparna, dvs. lodjuren.

Det som talar för den här tolkningen är att det dels finns andra platser i vårt närområde som härleds till vildsvinen (exempelvis Galtåsen öster om Ulricehamn), dels finns andra ord där den ursprungliga stavningen med ”lt” har glidit över till ett uttal och en stavning med ”nt”.

Åsen med galtarna, Galtarås, har med andra ord blivit Gantarås.

 

 

 

 


Tipsa en vn Skriv ut




cfproduktion

2024
– nytt år igen...
Välkomna!
Välkommen

Välkomna till ännu ett år med www.bollebygdsnyheter.se.

Vi går nu in på vårt nittonde år här på webben. Under 2022 gjordes 246 036 besök på vår sida. Under samma år har 937 661 enskilda sidor haft besök. Fantastiska siffror.

Samtidigt måste vi konstatera att vi tappat 39 769 besök jämfört med 2021. Vad kan det bero på? Svaret är ganska enkelt. Vi har inte varit lika aktiva i år som under 2021. Men vi lovar bättra oss.

Nytt år, ny mandatperiod och ny majoritet i vår kommun. Vi hoppas att det innebär att politiken öppnar upp sig på ett helt annat sätt och att vi återigen kommer att bli inbjudna till pressträffar, presskonferenser och därmed kommer att kunna förmedla nyheter inom det politiska området på ett helt annat sätt än under den mandatperiod vi nu lägger bakom oss.

En viktig del här hos oss på www.bollebygdsnyheter.se är det historiearbete som jag, Christer Falk, och Christer Johansson driver. Programserien Varför heter vägarna så här? är och har varit ett väldigt uppskattat inslag här på sidan. Den programserien fortsätter naturligtvis. Vi är i stort sett färdiga med adresser, vägar som har begynnelsebokstaven K. Det återstår alltså ett antal program innan vi är framme på begynnelsebokstaven Ö…

Föreningslivet är en viktig dela av en väl fungerande kommun. Hör av er till oss när ni vill förmedla något från era verksamheter.

Nu lovar politiken att man ska satsa på en bättre relation med näringslivet, företagandet i kommunen. Man vill klättra på de rankinglistor som finns. Vi tar gärna del av företagsnyheter, etableringar, utbyggnader med mera. Vi tror att det är viktigt för invånarna i kommunen att känna till vad som är på gång hos näringslivet. En del kanske vill söka nytt jobb…nytt jobb på hemmaplan.

Därmed har vi öppnat upp 2023 års arbete här på www.bollebygdsnyheter.se och hoppas på tips och idéer från våra besökare. Som vanligt kommer vi att ”puffa” för våra inslag på Bollebygd Forum – så att du vet när något nytt är på gång.

Välkommen

Christer Falk



Tusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com