« Föreg. Nästa »



Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Avsnitt 47
Varför heter vägarna så här?
Grönkullen, Götevorgsvägen, Grimsås, Grimsås Björkhem, Gällingsås


Christer Falk 2021-12-20

Idag presenterar vi årets sista avsnitt av Varför heter vägarna så här?.
Vi börjar vid Grönkullen och slutar med en återblick på vad vi åstadkommit under 2021.

Klicka på bilden - se och hör.
Välkomna!

VÄGNAMN 47

Grönkullen
Grönkullen heter den lilla ort som ligger strax öster om Bollebygds tätort. Platsen har, inte minst p.g.a. den kraftkälla som Söråns forsande vatten utgjort, varit en dominerande plats för industriell verksamhet. Från 1600-talet och fram till 1800-talets slut var det kvarnar och sågverk som framgångsrikt drevs av vattenkraften.

Under första hälften av 1900-talet var det textilindustrin som dominerade orten och andra halvan av 1900-talet och till nutid var det färg- och kemisktekniska produkter som tillverkades här. De många anställda, varav många bodde i personalbostäder på platsen, gjorde att det också växte fram en rad olika serviceanläggningar såsom café, restaurang, kiosk, bensinstation, butik för dagligvaror, anhalt vid järnvägen mm.

Bollebygds hembygdsförening bedriver ett projekt i syfte att beskriva Grönkullens spännande historia från mitten 1600-talet ända fram till nutid.

Ordet Gröne är en gammal pluralform av gran som beskriver en granskog eller ett granbestånd. Order Grönkullen ska alltså utläsas som ”Kullen med granskog”.

 
Göteborgsvägen
Göteborgsvägen är den huvudväg som går i öst-västlig riktning rakt genom Bollebygds tätorts centrala delar. 

Ända fram till 1977, då motortrafikleden mellan Göteborg och Borås byggdes, var vägen en hårt belastad huvudväg som ingick i det nationella vägnätet under namnet Riksväg 5, eller mer populärt ”Riksfemman”.

Vägen har fortfarande, trots att den ligger i tätortens absoluta centrum, Trafikverket som väghållare. Anledningen till detta är att den är s.k. evakueringsväg i den händelse det inträffar något på motorvägen som gör att trafiken behöver ledas om.

Namnet Göteborgsvägen behöver kanske inte någon närmare förklaring – det var ju den huvudsakliga vägen för trafikanter som kom österifrån och skulle till Göteborg.

 

Grimsås
Strax väster om Bollebygds kyrka går vägen in mot Petared. Efter 2,8 kilometer på den vägen kommer man fram till den avtagsväg som leder 800 meter upp mot gården Grimsås.

Fastigheten har en lång historia med anor från 1500-talet och har, som så många andra, fått sitt namn efter en av de tidiga ägarna. I det här fallet rör det sig om en person med det gamla fornnordiska mansnamnet ”Grim” och Grimsås beskriver således åsen där Grim bor.

 

Grimsås Björkhem
Alldeles i början av avtagsvägen från Petaredsvägen mot Grimsås ligger två fastigheter som också har adressen Grimsås men med tillägget Björkhem.

Namnet Björkhem är ett sentida populärnamn som är lätt att förstå om man betraktar den omgivande naturen och växtligheten. Att fastigheterna har den officiella adressen Grimsås Björkhem är för att mer specifikt beskriva dess placering utefter vägen upp mot gården Grimsås.

 

Gällingsås
Ca. 700 meter söder om Grimsås (se Grimsås) ligger Gällingsås som lär vara den fastighet på höjderna runt Bollebygd som ligger allra högst – 230 m.ö.h.

Fastigheten Gällingsås har också anor från 1500-talet och lär komma från ett fornsvenskt släktnamn. Gällingsås var alltså åsen där familjen Gälling bodde.

Om man idag letar på ordet gälling i ordböcker får man den sannolika förklaringen till varför väldigt få, om ens någon, i dag bär efternamnet Gälling. En gälling är nämligen ett kastrerat djur, t.ex. en bagge eller en galt. Om man inte gjorde ingreppet själv kunde man anlita en s.k. gällare, alltså en person som tillhandahöll tjänsten. Avsikten med ingreppet var, och är fortfarande, att få ett lugnare och mer fogligt djur och att förbättra köttets kvalité och smak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Tipsa en vn Skriv ut




cfproduktion

2024
– nytt år igen...
Välkomna!
Välkommen

Välkomna till ännu ett år med www.bollebygdsnyheter.se.

Vi går nu in på vårt nittonde år här på webben. Under 2022 gjordes 246 036 besök på vår sida. Under samma år har 937 661 enskilda sidor haft besök. Fantastiska siffror.

Samtidigt måste vi konstatera att vi tappat 39 769 besök jämfört med 2021. Vad kan det bero på? Svaret är ganska enkelt. Vi har inte varit lika aktiva i år som under 2021. Men vi lovar bättra oss.

Nytt år, ny mandatperiod och ny majoritet i vår kommun. Vi hoppas att det innebär att politiken öppnar upp sig på ett helt annat sätt och att vi återigen kommer att bli inbjudna till pressträffar, presskonferenser och därmed kommer att kunna förmedla nyheter inom det politiska området på ett helt annat sätt än under den mandatperiod vi nu lägger bakom oss.

En viktig del här hos oss på www.bollebygdsnyheter.se är det historiearbete som jag, Christer Falk, och Christer Johansson driver. Programserien Varför heter vägarna så här? är och har varit ett väldigt uppskattat inslag här på sidan. Den programserien fortsätter naturligtvis. Vi är i stort sett färdiga med adresser, vägar som har begynnelsebokstaven K. Det återstår alltså ett antal program innan vi är framme på begynnelsebokstaven Ö…

Föreningslivet är en viktig dela av en väl fungerande kommun. Hör av er till oss när ni vill förmedla något från era verksamheter.

Nu lovar politiken att man ska satsa på en bättre relation med näringslivet, företagandet i kommunen. Man vill klättra på de rankinglistor som finns. Vi tar gärna del av företagsnyheter, etableringar, utbyggnader med mera. Vi tror att det är viktigt för invånarna i kommunen att känna till vad som är på gång hos näringslivet. En del kanske vill söka nytt jobb…nytt jobb på hemmaplan.

Därmed har vi öppnat upp 2023 års arbete här på www.bollebygdsnyheter.se och hoppas på tips och idéer från våra besökare. Som vanligt kommer vi att ”puffa” för våra inslag på Bollebygd Forum – så att du vet när något nytt är på gång.

Välkommen

Christer Falk



Tusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com