« Föreg. Nästa »



Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Avsnitt 49
Varför heter vägarna så här?
Gärdsås, Grönbo, Grönered Forsbacken, Gräsmossen


Christer Falk 2022-02-04

Då är vi framme vid avsnitt 49. Ett avsnitt där vi börjar utanför museet i hembygdsparken, tar oss vidare till kommunens nordöstra delar och avslutar i skogarna söder om Bollebygd. Väl mött!

Klicka på bilden - se och hör!

VÄGNAMN 49

Gärdsås
Enklaste vägen att ta sig till den här adressen är att bege sig till väg 180 som går mellan Borås och Alingsås. Lite drygt 2 km söder om Hedared går Trollsåsvägen in mot Volvo Cars biltestanläggning i Hällered och ca. 2 km in på den vägen hittar vi avtagsvägen till Gärdsås.

Gärdsås ligger endast 200 meter väster om kommungränsen mellan Bollebygd och Borås och Gärdsås är en av några få fastigheter i Bollebygds kommun som har postadressen Hedared.

Gärdsås är ett gammalt namn och nämns första gången redan 1777. Det är taget frän fastighetens belägenhet i naturen och beskriver de gärden som ligger vid åsen.

Det är svårt att nämna Gärdsås utan att också berätta om det smidesverk för tillverkning av järn- och kopparspik som låg här i Hälleredsån, i och för sig i dåvarande Sandhults kommun, men endast ca. 300 meter från Gärdsås.

Manufakturverket Wolfenfors startade 1783 och verksamheten pågick under ett sekel. Överstelöjtnant Mårten Fredrik Kjerullf von Wolfen ägde gården Hällered och på markerna låg även smidesverket.

Wolf är tyska och betyder varg och som varumärke präglades därför ett varghuvud in på spikhuvudet. Om ni händelsevis råkar stöta på en gammal, smidd spik med inpräglat varghuvud kan ni därför vara helt säkra på att den kommer från Wolfenfors och den kan vara värd att vara lite rädd om. Det tillverkas nämligen inga fler och har inte så gjort på de senaste 150 åren.

 

Grönbo
Grönbo hittar vi utmed länsväg 1627, Hyssnavägen, ca. 1,5 kilometer innan vi når gränsen till Marks kommun.

Fastigheter som börjar med stavelsen ”grön” eller ”grän” har vi stött på vid flera tillfällen tidigare. Grön och Grän är varianter som samtliga betyder Gran och bo står för bod eller boning.

Grönbo är alltså boden, eller boningen, i eller vid granskogen.

 

Grönered Forsabacken
I de vidsträckta skogsmarkerna söder om Bollebygd låg torpen tätt förr i tiden.

Även om det var flera gårdar vars skogsskiften sträckte sig söderut kallade man oftast hela området för Forsaskogarna efter den största gården.

Om man åker väg 1627 och passerar gränsen mot Marks kommun har man efter 700 meter avtagsvägen till Abborrsjö Nabben på höger sida. Den kan ni läsa om som första adress i den här förteckningen. Efter 600 meter på den vägen kommer vi fram till den avtagsväg som leder 450 meter norrut uppför backarna mot Grönered Forsabacken. 

Vi har då färdats i Marks kommun men 300 meter upp mot adressen passerar vi åter in i Bollebygds kommun. Grönered Forsabacken har fastighetsbeteckningen Kulla 1:35 men har likväl fått namnet Forsabacken då det är ett av de torp som ansågs ligga i Forsaskogarna. Eftersom det dessutom ligger i en södersluttning är tillägget backen väl motiverat.

Första namnet, Grönered, anger att uppfartsvägen utgår från en plats med traktnamnet Grönered som alltså ligger i Marks kommun. Namnet betyder ”röjningen i granskogen”.

 

Gräsmossen
Gräsmossen ligger också i de s.k. Forsaskogarna, men hit kommer man genom att ta sig upp till Rinna Söderväg på södra sidan av motorvägen vid Bollekollen. Efter 900 meter ser man vägen som går upp till Gräsmossen. 

Från Rinna Söderväg är det 1 kilometer upp till Gräsmossen och på den sträckan stiger vägen hela 76 höjdmeter, vilket innebär att det är rejäla backar att ta sig uppför om man vill ta sig till fastigheten.

Terrängen här uppe domineras av skog och mossar, den största ligger omedelbart söder om fastigheten. Den är till stora delar gräsbevuxen och här bröt man torv ända fram på 1950-talet.

Det är naturligtvis den ”gräsmossen” som fått ge namn åt den vackert belägna fastigheten.

 

 


Tipsa en vn Skriv ut




cfproduktion

2024
– nytt år igen...
Välkomna!
Välkommen

Välkomna till ännu ett år med www.bollebygdsnyheter.se.

Vi går nu in på vårt nittonde år här på webben. Under 2022 gjordes 246 036 besök på vår sida. Under samma år har 937 661 enskilda sidor haft besök. Fantastiska siffror.

Samtidigt måste vi konstatera att vi tappat 39 769 besök jämfört med 2021. Vad kan det bero på? Svaret är ganska enkelt. Vi har inte varit lika aktiva i år som under 2021. Men vi lovar bättra oss.

Nytt år, ny mandatperiod och ny majoritet i vår kommun. Vi hoppas att det innebär att politiken öppnar upp sig på ett helt annat sätt och att vi återigen kommer att bli inbjudna till pressträffar, presskonferenser och därmed kommer att kunna förmedla nyheter inom det politiska området på ett helt annat sätt än under den mandatperiod vi nu lägger bakom oss.

En viktig del här hos oss på www.bollebygdsnyheter.se är det historiearbete som jag, Christer Falk, och Christer Johansson driver. Programserien Varför heter vägarna så här? är och har varit ett väldigt uppskattat inslag här på sidan. Den programserien fortsätter naturligtvis. Vi är i stort sett färdiga med adresser, vägar som har begynnelsebokstaven K. Det återstår alltså ett antal program innan vi är framme på begynnelsebokstaven Ö…

Föreningslivet är en viktig dela av en väl fungerande kommun. Hör av er till oss när ni vill förmedla något från era verksamheter.

Nu lovar politiken att man ska satsa på en bättre relation med näringslivet, företagandet i kommunen. Man vill klättra på de rankinglistor som finns. Vi tar gärna del av företagsnyheter, etableringar, utbyggnader med mera. Vi tror att det är viktigt för invånarna i kommunen att känna till vad som är på gång hos näringslivet. En del kanske vill söka nytt jobb…nytt jobb på hemmaplan.

Därmed har vi öppnat upp 2023 års arbete här på www.bollebygdsnyheter.se och hoppas på tips och idéer från våra besökare. Som vanligt kommer vi att ”puffa” för våra inslag på Bollebygd Forum – så att du vet när något nytt är på gång.

Välkommen

Christer Falk



Tusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com