« Föreg. Nästa »



Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Avsnitt 86 
Varför heter vägarna så här?
Möbelvägen, Mellåsvägen, Mellomgärde (Bollebygd), Mellomgårde (Töllsjö) Mellomtorp och Mårtensbacka.


Christer Falk 2023-10-30

Avsnitt 86 tar oss med på en rejäl runda inom Bollebygds kommuns gränser.
Klicka på bilden - se och hör!

Vägnamn avsnitt 86

Möbelvägen
De allra flesta vägnamnen i villaområdet Erikstorp, strax norr om Bollebygds tätort, har s.k. temanamn som påminner oss om skogsnäringens stora betydelse för Bollebygds utveckling. 

Bland de mest kända produkterna som framställdes med skogen som råvara är de s.k. Ballebomöblerna som tillverkades i stort antal, framförallt mellan åren 1850–1950.

Möbelvägen är därför ett vägnamn som väl passar in i området. Vägen ligger strax intill Erikstorpsvägens infart i området. Den är ca. 250 meter lång och det är 13 fastigheter som har den adressen.

Mellåsvägen
Vid Östra Nedsjöns östra sida ligger Tubbaredsvägen. När man svängt in på den från Hindåsvägen möter man efter 500 meter de tre mäktiga åsar som reser sig högt över sjöns yta.


I söder ligger Nissaråsen och i norr återfinner vi Häståsen. Mellan dessa båda åsar ligger Mellåsen och namnet är helt enkelt en beskrivning av åsen som ligger mellan de båda andra.

Mellåsen reser sig 83 meter upp över Östra Nedsjöns yta. Den väg som slingrar sig upp för sluttningen heter Mellåsvägen. Den är ca. 500 meter lång och det är 10 fastigheter som har den adressen. Postadressen är Hindås.

 
Mellomgärde (Bollebygd)
Om man färdas från Bollebygd norrut på vägen mot Töllsjö kommer man efter

8 kilometer till en plats med traktnamnet Mellomgärde.

Mellom är ett gammalt ord som i nutida språk förenklats till ”mellan”. Platsen har sitt ursprung i namnet på ett gärde som identifierats genom att det låg mellan två eller flera andra gärden.

Vilka de andra gärderna var är väl svårt att säga med säkerhet idag. Möjligen kan det näraliggande Högsgärde ha varit ett av dessa.

Det är idag 5 fastigheter som har adressen Mellomgärde, Bollebygd.

Mellomgärde (Töllsjö)
I kommunen finns två adresser med namnet Mellomgärde – en med postadressen Bollebygd och en med postadressen Töllsjö.

Den senare återfinner vi utmed väg 180 som går mellan Borås och Alingsås. Från Storskogen, där Töllsjövägen ansluter till väg 180, är det 3,5 km i riktning mot Borås till Mellomgärde. 

Namnet kommer från ordet ”mellom” som är en gammal form för ordet ”mellan” och adressen anger således en plats där ett av gärdena i området varit beläget mellan ett eller flera andra gärden. Vilka de andra gärderna var är svårt att säga idag – kanske är namnen på dessa bortglömda sedan länge.

Platsen utmärks av en sevärd natur där, inte minst, de gamla odlingsmarkerna påminner oss om platsens mycket gamla historia. Genom området kan man också följa den gamla landsvägen med sin väl bevarade stenvalvsbro.

Mellomtorp
Lite drygt 2 kilometer öster om Storskogen, vid Töllsjövägens anslutning till väg 180 mellan Borås och Alingsås, ligger infarten till Mellomtorp. Adressen når man efter ungefär 1 kilometer in på avtagsvägen. 

Namnet ”mellom” är en gammal form av det nutida ordet ”mellan” och namnet beskriver således ett torp som varit beläget mellan ett eller flera andra torp.

Vilka andra torp som man jämfört med är kanske lite svårt att ange med bestämdhet idag. Måhända är Klangstorp, omedelbart i söder, ett av dessa torp.

Strax intill vägen, som fortsätter ytterligare en bit längre norrut, ligger den enda fastighet i kommunen som har adressen Mellomtorp.

Mårtensbacka
I Töllsjö centrum går vägen österut mot Hedared. Efter lite mer än 3 kilometer når man en plats med adressen Mårtensbacka. Det är 3 fastigheter här som har den adressen.

Gården Mårtensbacka omnämns i jordeboken första gången 1795 och det är högst sannolikt att någon med namnet Mårten ligger bakom namnet på gården.

Vem denne Mårten var kan vi emellertid inte säga med bestämdhet – möjligen kom han från gården Holmen i Töllsjö. 

Om någon släktforskare eller någon annan med kunskap om gårdens historia kan hjälpa oss med härledningen av namnet skulle vi naturligtvis vara mycket tacksamma för detta. I så fall kommer vi att komplettera denna text med ytterligare uppgifter.

 


Tipsa en vn Skriv ut




cfproduktion

2024
– nytt år igen...
Välkomna!
Välkommen

Välkomna till ännu ett år med www.bollebygdsnyheter.se.

Vi går nu in på vårt nittonde år här på webben. Under 2022 gjordes 246 036 besök på vår sida. Under samma år har 937 661 enskilda sidor haft besök. Fantastiska siffror.

Samtidigt måste vi konstatera att vi tappat 39 769 besök jämfört med 2021. Vad kan det bero på? Svaret är ganska enkelt. Vi har inte varit lika aktiva i år som under 2021. Men vi lovar bättra oss.

Nytt år, ny mandatperiod och ny majoritet i vår kommun. Vi hoppas att det innebär att politiken öppnar upp sig på ett helt annat sätt och att vi återigen kommer att bli inbjudna till pressträffar, presskonferenser och därmed kommer att kunna förmedla nyheter inom det politiska området på ett helt annat sätt än under den mandatperiod vi nu lägger bakom oss.

En viktig del här hos oss på www.bollebygdsnyheter.se är det historiearbete som jag, Christer Falk, och Christer Johansson driver. Programserien Varför heter vägarna så här? är och har varit ett väldigt uppskattat inslag här på sidan. Den programserien fortsätter naturligtvis. Vi är i stort sett färdiga med adresser, vägar som har begynnelsebokstaven K. Det återstår alltså ett antal program innan vi är framme på begynnelsebokstaven Ö…

Föreningslivet är en viktig dela av en väl fungerande kommun. Hör av er till oss när ni vill förmedla något från era verksamheter.

Nu lovar politiken att man ska satsa på en bättre relation med näringslivet, företagandet i kommunen. Man vill klättra på de rankinglistor som finns. Vi tar gärna del av företagsnyheter, etableringar, utbyggnader med mera. Vi tror att det är viktigt för invånarna i kommunen att känna till vad som är på gång hos näringslivet. En del kanske vill söka nytt jobb…nytt jobb på hemmaplan.

Därmed har vi öppnat upp 2023 års arbete här på www.bollebygdsnyheter.se och hoppas på tips och idéer från våra besökare. Som vanligt kommer vi att ”puffa” för våra inslag på Bollebygd Forum – så att du vet när något nytt är på gång.

Välkommen

Christer Falk



Tusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com