Även i avsnitt 89 är vi kvar i Morhjult. I Morjhult finns hela 15 adresser som börjar med Morjhult och ett tilläggsnamn.
Likt avsnitt 88 har vi tagit hjälp av ännu en person med kunskap om Morjhult - Jörgen Filipsson.
Klicka på bilden - se och hör!
Morjhult är ett traktnamn som omfattar, inte mindre än, 15 olika adresser fördelat på ett drygt 60-tal fastigheter. Fastigheterna återfinns inom ett vidsträckt område som avgränsas av Henå (Nolån) i sydost, Östra Nedsjöns vattensystem i väster och Töllsjön i norr.
Namnet Morjhult ska härledas till den speciella jordmån som utmärker odlingsmarken;
”under de lösa jordlagren först en sönderbruten massa av kalk och flinta som genom åren blandats med den överliggande moränen till en massa som kallas mörja”.
Morjhult är en av de trakter i Bollebygds kommun som har en lång medeltida historia vilken också återfinns i de flesta gårdsnamnen.
Baggegården härleds till Hallor Bagge som ägde gården 1655. Han hade varit kalfaktor hos Gustav II Adolf och förlänades kronohemmanet av ingen mindre än drottning Kristina.
Bosgården har en historia ända från 1300-talet då gården ägdes av Bo Jonson Grip som var riksråd hos kung Magnus Eriksson och därmed en av de mäktigaste och mest förmögna männen i riket. Han egendomar omfattade 1/3-del av Sverige och hela Finland, däribland den egendom i Morjhult som sedan dess haft namnet Bosgården.
Första delen av gårdsnamnet Hulegärde – ”hule” – är en ganska vanlig del av trakt- och gårdsnamn. Det betyder helt enkelt håla och har väl kanske en lite negativ klang idag men tidigare har ordet beskrivit en plats i dalgången eller i sluttningen – med andra ord ett ganska vackert och positivt sätt att berätta om läget på en fastighet.
Assarsgården kommer från en riksdagsman vid namn Assar som bodde här under senare delen av 1500-talet. Gården har också kallats Kristinagården efter en händelse under 1500-talet där även självaste Gustav Vasa var inblandad. Om detta berättar vi givetvis i filmen från avsnitt 89.
Laggaregården kommer från benämningen ”laggare” som den kallade som tillverkade laggkärl på gården.