« Föreg. Nästa »



Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Drivs av utmaningar


Christer Falk 2005-09-23

Från områdets allra bästa marknadsföringsplast visar Jan-Erik Eskilsby gärna upp Skräddargårdshöjd.
Från områdets allra bästa marknadsföringsplast visar Jan-Erik Eskilsby gärna upp Skräddargårdshöjd.

Jan-Erik Eskilsby är mannen bakom en stor del av villabyggandet i Bollebygds kommun just nu. Hans nya villaområde Skräddargårdshöjd börjar ta form och bara sex av de trettien tomterna är lediga. Första nybyggaren flyttar in strax före jul.

Drivs av utmaningar
-För mig är det dags att gå vidare och nu hoppas jag få utveckla området öster om Skräddargårdshöjd. Ett område om cirka 90 hektar, berättar Jan-Erik Eskilsby som har tankar om ett mycket speciellt område.

Herrgårdsboende
Tankarna som för Jan-Erik Eskilsby redan passerat visionsstadiet handlar om att bygga ett område där hugade kunder erbjuds tomter om cirka 25 tusen kvadratmeter.
-Det finns många som är intresserade av hästar och vill förverkliga drömmen om en egen hästgård men samtidigt bo centralt. Det är till dem jag vänder mig men självklart kommer området att vara öppet även för andra som vill bo i den här miljön.
-Tittar vi på området Skräddargårdshöjd så visar det sig att det är folk som redan bor i Bollebygd som vill bygga nytt och därutöver folk från Göteborg. Att bygga en bit ifrån centrum är inget problem för de här tomtspekulanterna. De räknar med att ta bilen fram till samhället men vill ändå inte bo längre från centrum än att det går att cykla eller gå. När det gäller Skräddargårdshöjd och det tänkta nya området är det ingen som får längre än två kilometer fram till centrum.

Gillar utmaningar
När AM träffar Jan-Erik Eskilsby på Skräddargårdshöjds allra bästa marknadsföringsplats berättar han gärna om att det är utmaningarna som fått honom att planera och få igång byggandet här i Bollebygd.
-Jag har hela mitt liv dragits till olika utmaningar och byggandet här i Bollebygd är en av de här utmaningarna, säger byggherren som bott i Bollebygd sedan 1993.

Mekaniker
Efter skolan blev det arbete som bilmekaniker.
-Efter fem år ville jag vidare så efter lumpen utbildade jag mig till maskiningenjör och efter en tid på Volvo fick jag klart för mig att det var civilingenjör man skulle vara om man ville nå de mest spännande jobben. Jag valde att utbilda mig till marknadsekonom vid IHM. Kvälls- och helgstudier under två år. En bra kombination för som 27 åring fick jag uppdraget av Volvo att åka över till USA och bygga upp ett servicenät för Volvos lastbilar. Efter några år blev jag marknadschef i Kanada. 1993 flyttade vi hit till Bollebygd efter åren i USA och Kanada. 1995 kom nästa stora utmaning. Jag erbjöds att bygga upp ett servicenät för Volvos lastbilar i Ryssland. Där blev det tre mycket spännande år. Vi byggde upp servicestationer från Valdivostock i öster till Minsk i Vitryssland.

Scania
Sedan Jan-Erik kom hem till Bollebygd efter åren i Ryssland blev det arbete hos Scania fram till i vintras då Allison Transmission behövde en ny chef för sin försäljningsverksamhet i norra Europa. Jobbet gick till Jan-Erik Eskilsby som sedan en tid tillbaka har sett till att GM företagets kontor för norra Europa finns på Gästgivarevägen i Bollebygd.

Vad jag förstår har du en anställning som kräver en del av din tid. Räcker inte den utmaningen?
-Det ligger naturligtvis något i vad du påstår men jag vill lite mer. Jag tycker om att vara med där det händer en del och den här hobbyn är ju alldeles speciell. Varje vardagsmorgon åker jag hit vid kvart över sex. Talar med gubbarna om vad som ska göras och vad som är på gång. Sen blir det duschen och i väg till min anställning hos Allison. Efter klockan fem är jag här igen. Som du förstår har jag en mycket förstående hustru och hon är självklart min stora stöttning och min högra hand när det gäller den här verksamheten.
Varför blev det byggbranschen som blev ”hobbyn”?
-Jag köpte den här marken 2001 och till en början var tanken att bara sälja ett par exklusiva tomter, men grannarna protesterade. Nästa steg blev att lämna in en förfrågan om att bebygga åtta tomter. Protesterna fortsatt och handlade om hur man skulle mata trafiken till de nya villorna. Tillsammans med dåvarande arkitekten i Bollebygds kommun, Bo Clarin och Torbjörn Sundsten skissade vi på fler villatomter. Vi ökade hela tiden på antalet och förfrågningarna som jag skickade in till kommunen handlade om 12, 18 och till sist 31 tomter och då lossnade det. Trafiken kommer nu att matas via vägen som idag leder upp mot gamla soptippen och därför har protesterna tystnat.
Med facit i hand är du ganska nöjd med att grannarna protesterade. Nu får du sälja 31 tomter istället för 2.
-Visst. Det blev något helt annat än jag tänkt mig och hela den här processen blev till en utmaning utöver det vanliga. Nu har jag fått tillfälle att lära mig massor inom den här branschen. Stor hjälpa har jag haft av Stefan Agerblom som gör ett mycket bra jobb med hela exploateringen av området. Vatten, avlopp och vägar skulle vara klart till den sista augusti. Allt var klart för fyra veckor sedan. Det är bra.
Och nu vill du bygga vidare…
-Jag äger 16 hektar av den mark som jag sneglar på när det gäller det nya området. Ungefär 70 hektar behöver jag köpa av kommunen för att kunna förverkliga de här planerna.

Investeringar
Samtidigt som byggherren Eskilsby fick möjlighet att bebygga 31 tomter istället för 2 så steg också kraven på investeringar.
-Jag räknar med att Skräddargårdshöjdsområdet kräver investeringar om cirka 13 miljoner och det nya området cirka 20 miljoner. Jag räknar väl med att det ska bli en del pengar över men känslan av att vara den som förverkligade de här fina bostadsområdena är speciell.

Fyra år
Det tog mig fyra år fram till start av byggandet av Skräddargårdshöjd, därför räknar jag med att det kommer att ta nästan lika lång tid för nästa område. Så någon gång 2010 hoppas jag vi går igång, säger Jan-Erik Eskilsby som i år fyller 46 och som hoppas få vara med att utveckla Bollebygd i många år till.


Tipsa en vn Skriv ut




cfproduktion

2024
– nytt år igen...
Välkomna!
Välkommen

Välkomna till ännu ett år med www.bollebygdsnyheter.se.

Vi går nu in på vårt nittonde år här på webben. Under 2022 gjordes 246 036 besök på vår sida. Under samma år har 937 661 enskilda sidor haft besök. Fantastiska siffror.

Samtidigt måste vi konstatera att vi tappat 39 769 besök jämfört med 2021. Vad kan det bero på? Svaret är ganska enkelt. Vi har inte varit lika aktiva i år som under 2021. Men vi lovar bättra oss.

Nytt år, ny mandatperiod och ny majoritet i vår kommun. Vi hoppas att det innebär att politiken öppnar upp sig på ett helt annat sätt och att vi återigen kommer att bli inbjudna till pressträffar, presskonferenser och därmed kommer att kunna förmedla nyheter inom det politiska området på ett helt annat sätt än under den mandatperiod vi nu lägger bakom oss.

En viktig del här hos oss på www.bollebygdsnyheter.se är det historiearbete som jag, Christer Falk, och Christer Johansson driver. Programserien Varför heter vägarna så här? är och har varit ett väldigt uppskattat inslag här på sidan. Den programserien fortsätter naturligtvis. Vi är i stort sett färdiga med adresser, vägar som har begynnelsebokstaven K. Det återstår alltså ett antal program innan vi är framme på begynnelsebokstaven Ö…

Föreningslivet är en viktig dela av en väl fungerande kommun. Hör av er till oss när ni vill förmedla något från era verksamheter.

Nu lovar politiken att man ska satsa på en bättre relation med näringslivet, företagandet i kommunen. Man vill klättra på de rankinglistor som finns. Vi tar gärna del av företagsnyheter, etableringar, utbyggnader med mera. Vi tror att det är viktigt för invånarna i kommunen att känna till vad som är på gång hos näringslivet. En del kanske vill söka nytt jobb…nytt jobb på hemmaplan.

Därmed har vi öppnat upp 2023 års arbete här på www.bollebygdsnyheter.se och hoppas på tips och idéer från våra besökare. Som vanligt kommer vi att ”puffa” för våra inslag på Bollebygd Forum – så att du vet när något nytt är på gång.

Välkommen

Christer Falk



Tusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com