« Föreg. Nästa »



Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Avsnitt 28
Varför heter vägarna så här?
Djupeås, Djursnäs


Christer Falk 2020-11-16

I avsnitt 28 avslutar vi vägnamn, adresser, som börjar på bokstaven D. Vi tar er med till två spännande adresser i kommunens nordöstra delar. 
Klicka på bilden - se och hör!

Förklaringar till vägnamnen/adresserna hittar du på 
www.hembygd.se/bollebygd

 


VÄGNAMN 28

Djupeås
Namn på flera fastigheter norr om väg 180 (Borås – Alingsås) i Töllsjö.

Första delen av ordet har från början varit ”göpa” eller ”göpe” som i Västergötland huvudsakligen uttalats med mjukt g (jfr ord som göra, get, genom m.fl). Efterhand som betydelsen av ordet göpe alltmer har fallit i glömska har ordet uttalats som Djupe och stavningen har också ändrats. Den ursprungliga betydelsen av ordet har därmed förändrats och blivit en helt annan – från Göpeås till Djupeås.

Det var lodjuret (lat. Lynx lynx) som förr allmänt kallades för göpa. Ordet kommer från det fornnordiska ordet ”glypa” som ungefär betyder ”slukhals”, ett ord som vi t.ex. kan hitta i ett uttryck som ”glupande aptit”.

Djupeås är således från början en ås där det förekommit lodjur.

 

Djursnäs
Djursnäs ligger vid Skäresjön i kommunens nordöstra del utmed vägen mellan Holmared (Töllsjövägen) och Sandared. Gränsen till Borås kommun går mitt i sjön, endast några hundra meter från Djursnäs och postadressen är Sandared.

I likhet med Djupeås är Djursnäs ett ord där stavningen förändrats genom åren och ordet därigenom fått en helt annan betydelse.

Sista stavelsen är näs. Det beskriver en större udde, ett utskjutande landparti eller en långsmal halvö, men det kan också vara en smal landtunga som förenar två större landmassor.

Första delen av ordet – ”djur” – har från början en annan stavning, nämligen ”ljur”.

Successivt under första delen av 1900-talet blev det allt vanligare att stava med ”dj”, eftersom betydelsen av ordet ljur blev alltmer okänt, och därmed blev det också etablerat att skriva Djursnäs istället för Ljursnäs.

Osäkerheten om stavningen framgår tydligt i en församlingsbok där prästen först börjat stava ordet med D, men ändrat sig och skrivit över med ett tydligt L.

(Töllsjö (P) Alla:2 1914-1933 Bild 47 / Sida 37)

Ljur betyder ”glugg” eller ”glänta” – en plats där det skett en utgallring av träd. Ljursnäs, med den ursprungliga stavningen, beskriver ett näs vid sjön där man gallrat skogen, sannolikt i avsikt att öppna upp terrängen mot den vackra sjön.


Tipsa en vn Skriv ut




2024
– nytt år igen...
Välkomna!
Välkommen

Välkomna till ännu ett år med www.bollebygdsnyheter.se.

Vi går nu in på vårt nittonde år här på webben. Under 2023 gjordes 246 036 besök på vår sida. Under samma år har 937 661 enskilda sidor haft besök. Fantastiska siffror.

En viktig del här hos oss på www.bollebygdsnyheter.se är det historiearbete som Christer Johansson och jag, Christer Falk driver. Programserien "Varför heter vägarna så här?" är och har varit ett väldigt uppskattat inslag här på sidan. Den programserien fortsätter naturligtvis. Vi är i stort sett färdiga med adresser, vägar som har begynnelsebokstaven K. Det återstår alltså ett antal program innan vi är framme på begynnelsebokstaven Ö…

Nyheter har fått stå tillbaka för det arbete vi lägger ner när det gäller "Varför heter vägarna så här?" och en del annat när det gäller Bollebygds Historia.

Därmed har vi öppnat upp 2024 års arbete här på www.bollebygdsnyheter.se och hoppas på tips och idéer från våra besökare. Som vanligt kommer vi att ”puffa” för våra inslag på Bollebygd Forum – så att du vet när något nytt är på gång.

Välkommen

Christer Falk



Tusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com