« Föreg. Nästa »



Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Avsnitt 77
Varför heter vägarna så här?
Lassövägen (del 2), Laxabacke, Liberås


Christer Falk 2023-04-16

Måndag 17 april - ännu ett avsnitt av Varför heter vägarna så här? på plats här på bollebygdsnyheter.se
I avsnitt 77 återvänder vi till Lassövägen, men presenterar även två nya adresser.

Klicka på bilden - se och hör!

VÄGNAMN 77


Lassövägen (del 2)
(Se även avsnitt 76)

Laxabacke
Utmed vägen mellan Töllsjövägen (Holmared) och Sandared ligger en fastighet med namnet Laxabacke. Postadressen är Sandared.

Namnet kan härledas till soldaten Olof Andersson Lax (1784–1840). Soldattorpet

Laxatorpet, som låg 1,5 kilometer rakt sydost från Töllsjö, finns inte kvar men är fortfarande utmärkt på kartor över området.

Soldatnamnet Lax försvann formellt i och med soldatens bortgång, men levde länge kvar som identifikation på efterkommande släktingar (t.ex. Laxa´ barn) och Laxa´ backe fick identifiera den plats där någon senare släkting bosatte sig.

Bakgrunden till namnet Laxabacke har också verifierats av senare boende på fastigheten.

Liberås
Om man åker norrut på vägen mot Töllsjö (väg 1758) från Bollebygd kommer man efter 7 kilometer till Stenkulla. Här går vägen av österut upp mot Gesebol.

Efter ungefär 2,5 kilometer når man fram till en trakt med namnet Liberås. Det är inte mindre än 24 fastigheter som har den adressen. Två av fastigheterna har adressen Liberås, Bollebygd, medan de övrig 22 har adressen Liberås, Olsfors.

Namnet är ganska svårförklarat och förekommer inte i ortnamnsregister. Däremot var uttrycket ”liber” vanligen förekommande tidigare och har egentligen endast en förklaring i ordböcker, nämligen som benämning på en snaps eller ett lindrigt rus (…att ta sig en liber).

Utmed de gamla körvägarna förr fanns gott om små rastställen där driftiga människor kunde erbjuda de vägfarande, främst hästarna lite vila och vatten, men också kuskarna någon enkel förtäring och, naturligtvis, något att skölja strupen med.

När man kämpat sig uppför de branta backarna upp mot den första åsen i Gesebol var det väl högst sannolikt att man nådde fram till en sådan plats där det var välkommet med lite vila och en liber – att ”få ta sig en liber uppe på åsen”.

Vi ser den här tolkningen av namnet Liberås som ganska sannolik, men är naturligtvis öppna för fortsatt diskussion.

 

 

 

 


Tipsa en vn Skriv ut




cfproduktion

2024
– nytt år igen...
Välkomna!
Välkommen

Välkomna till ännu ett år med www.bollebygdsnyheter.se.

Vi går nu in på vårt nittonde år här på webben. Under 2022 gjordes 246 036 besök på vår sida. Under samma år har 937 661 enskilda sidor haft besök. Fantastiska siffror.

Samtidigt måste vi konstatera att vi tappat 39 769 besök jämfört med 2021. Vad kan det bero på? Svaret är ganska enkelt. Vi har inte varit lika aktiva i år som under 2021. Men vi lovar bättra oss.

Nytt år, ny mandatperiod och ny majoritet i vår kommun. Vi hoppas att det innebär att politiken öppnar upp sig på ett helt annat sätt och att vi återigen kommer att bli inbjudna till pressträffar, presskonferenser och därmed kommer att kunna förmedla nyheter inom det politiska området på ett helt annat sätt än under den mandatperiod vi nu lägger bakom oss.

En viktig del här hos oss på www.bollebygdsnyheter.se är det historiearbete som jag, Christer Falk, och Christer Johansson driver. Programserien Varför heter vägarna så här? är och har varit ett väldigt uppskattat inslag här på sidan. Den programserien fortsätter naturligtvis. Vi är i stort sett färdiga med adresser, vägar som har begynnelsebokstaven K. Det återstår alltså ett antal program innan vi är framme på begynnelsebokstaven Ö…

Föreningslivet är en viktig dela av en väl fungerande kommun. Hör av er till oss när ni vill förmedla något från era verksamheter.

Nu lovar politiken att man ska satsa på en bättre relation med näringslivet, företagandet i kommunen. Man vill klättra på de rankinglistor som finns. Vi tar gärna del av företagsnyheter, etableringar, utbyggnader med mera. Vi tror att det är viktigt för invånarna i kommunen att känna till vad som är på gång hos näringslivet. En del kanske vill söka nytt jobb…nytt jobb på hemmaplan.

Därmed har vi öppnat upp 2023 års arbete här på www.bollebygdsnyheter.se och hoppas på tips och idéer från våra besökare. Som vanligt kommer vi att ”puffa” för våra inslag på Bollebygd Forum – så att du vet när något nytt är på gång.

Välkommen

Christer Falk



Tusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com