« Föreg. Nästa »



Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Avsnitt 94
Varför heter vägarna så här?
Odinslundsvägen, Odens väg och Oxalaryd.


Christer Falk 2024-03-10

Två adresser i centrala Bollebygd och en tredje som ligger i Gesebol.

Klicka på bilden  – se och hör!

VÄGNAMN 94

Odinslundsvägen
Om man går 170 meter på Odens väg västerut från Bollebygds bibliotek kommer man till Odinslundsvägen som viker av norrut. 

Vägen är ca. 160 meter lång och har fått sitt namn efter den fastighet som tidigare låg vid vägens slut; Odinslund. Huset uppfördes 1905 och revs i samband med att området succesivt började byggas ut med hyreslägenheter i mitten av 1970-talet.

Vid den tiden, när huset byggdes hade i princip alla fastigheter i Bollebygd ett namn som också utgjorde fastighetens adress. Det stod varje fastighetsägare fritt att sätta ett namn på sin fastighet och varför man valde just namnet Odinslund har vi ingen uppgift om idag. 

Vi får helt enkelt konstatera att de som byggde det vackra huset tyckte att Odinslund var ett trevligt namn och det kan vi väl bara hålla med om.

 

Odens väg
Odens väg går i ost-västlig riktning i norra delen av Bollebygds samhälle. Vägen är 700 meter lång och kantas av bostäder utefter hela sträckan. Tillsammans med Odinslundsvägen är det mer än 300 villor och lägenheter som har dessa adresser.

Bakgrunden till namnet är inte alldeles enkelt att förklara. Möjligen kan man hitta en koppling till fastigheten Flässjum Övregård som idag inrymmer Bollebygds bibliotek. Från 1882 och 21 år framåt bodde här kronolänsman Fritz Odencrantz som i kraft av sitt ämbete naturligtvis var en betydande person i samhället och förknippats med gården och området långt in på 1900-talet.

Odenslund är alltså inget officiellt namn men likväl har namnet Oden funnits med vid namnsättningen av såväl vägen som den intilliggande förskolan.

Dessutom har villaområdet öster om gården (biblioteket) senare fått namn som kopplats till Oden och den nordiska mytologin – en namnsättning som säkert framtida historiker kan få anledning att fundera över.

 

Oxalaryd
I Gesebol, vid Örsjöns västra del, går avtagsvägen in mot nordväst där vi efter ca. 2 kilometer finner 4 fastigheter med adressen Oxalaryd.

Namnets andra del; -ryd, är en variant på red som betyder röjning. I trakten ligger Oxalasjön och namnet ska tolkas som ”röjningen vid Oxalasjön”.

I Bollebygds kommun finns två sjöar som heter Oxalasjön. Dels denna, vid Oxalaryd, dels en sjö belägen på höjderna 2 kilometer rakt söderut från Bollebygds centrum.

Förklaringen till sjöarnas namn får sökas långt tillbaka i tiden och förklaras av att båda sjöarna sades ha en form som påminde om en oxsvans som på fornsvenska hette ”oxhale”.

Det ursprungliga uttalet ”oxhalesjön” har med tiden utvecklats till nutida Oxalasjön.

 

 

 

 

 

 

 


Tipsa en vn Skriv ut




cfproduktion

2024
– nytt år igen...
Välkomna!
Välkommen

Välkomna till ännu ett år med www.bollebygdsnyheter.se.

Vi går nu in på vårt nittonde år här på webben. Under 2022 gjordes 246 036 besök på vår sida. Under samma år har 937 661 enskilda sidor haft besök. Fantastiska siffror.

Samtidigt måste vi konstatera att vi tappat 39 769 besök jämfört med 2021. Vad kan det bero på? Svaret är ganska enkelt. Vi har inte varit lika aktiva i år som under 2021. Men vi lovar bättra oss.

Nytt år, ny mandatperiod och ny majoritet i vår kommun. Vi hoppas att det innebär att politiken öppnar upp sig på ett helt annat sätt och att vi återigen kommer att bli inbjudna till pressträffar, presskonferenser och därmed kommer att kunna förmedla nyheter inom det politiska området på ett helt annat sätt än under den mandatperiod vi nu lägger bakom oss.

En viktig del här hos oss på www.bollebygdsnyheter.se är det historiearbete som jag, Christer Falk, och Christer Johansson driver. Programserien Varför heter vägarna så här? är och har varit ett väldigt uppskattat inslag här på sidan. Den programserien fortsätter naturligtvis. Vi är i stort sett färdiga med adresser, vägar som har begynnelsebokstaven K. Det återstår alltså ett antal program innan vi är framme på begynnelsebokstaven Ö…

Föreningslivet är en viktig dela av en väl fungerande kommun. Hör av er till oss när ni vill förmedla något från era verksamheter.

Nu lovar politiken att man ska satsa på en bättre relation med näringslivet, företagandet i kommunen. Man vill klättra på de rankinglistor som finns. Vi tar gärna del av företagsnyheter, etableringar, utbyggnader med mera. Vi tror att det är viktigt för invånarna i kommunen att känna till vad som är på gång hos näringslivet. En del kanske vill söka nytt jobb…nytt jobb på hemmaplan.

Därmed har vi öppnat upp 2023 års arbete här på www.bollebygdsnyheter.se och hoppas på tips och idéer från våra besökare. Som vanligt kommer vi att ”puffa” för våra inslag på Bollebygd Forum – så att du vet när något nytt är på gång.

Välkommen

Christer Falk



Tusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com