« Föreg. Nästa »



Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Avsnitt 99
Varför heter vägarna så här?
Råhult, Rörsjövägen, Rävlandavägen, Runstigen,
Rödberg Svedjorna, Råssa, Råssa gård.


Christer Falk 2024-05-26

I avsnitt 99 blir det tvära kast. Från mer eller mindre ödebygd till centrala Bollebygd. Dessutom hamnar vi i närheten av ett bra omkörningsställe på gamla R40.

Klicka på bilden - se och hör!

VÄGNAMN 99

Råhult
Om man, från Nedflo badplats vid Västra Nedsjön, tar av norrut på Flodavägen och färdas den i ca. 2 kilometer närmar man sig fastigheten Råhult. Den ligger på vägens östra sida och en bit in i skogen men vägen dit är idag inte farbar med bil.

Efterlden -hult i fastighetens namn berättar för oss att området en gång i tiden genom bl.a. röjning gjorts lämpligt för bosättning och odling. Förstavelsen Rå-  visar att man på fastigheten kunde hitta de gränslinjer (rågångar) som markerade var gränserna gick mellan olika land- och jordområden. En rågång kunde t.ex. bestå av en röjd gång i skogen, ibland kompletterad med stenrösen av olika slag.  

Råhult var alltså hultet som kännetecknades av tydliga gränsmarkeringar.

Huset är sannolikt inte bebott sedan mitten av 1990-talet. Det är delvis raserat och marken runt omkring är till stora delar igenvuxen. Spåren av den odlarmöda och de umbäranden som en gång skapat denna idyll i skogen håller nu på att utplånas och minnena av de människor som levt sina liv här är på väg att försvinna in i historien.

Det är med en blandning av vemod och ödmjukhet som vi lämnar Råhult och vi kan inte förstå hur fastigheten överhuvudtaget fortfarande kan finnas kvar i förteckningen över kommunens officiella adresser.

Rörsjövägen
Ungefär 900 meter söder om den populära badplatsen i Tubbared vid Östra Nedsjön går Rörsjövägen in österut. Ca. 1,5 kilometer in på den vägen ligger gården Rörsjö och de intilliggande sjöarna Västra och Östra Rörsjön.

Gården har fått sitt namn efter sjöarna som, i sin tur, fått namn efter den rikliga förekomsten av rörvass som kännetecknar båda sjöarna.

Rävlandavägen
Nere i dalgången väster om Bollebygds samhälle finns en rondell som fördelar trafiken i fyra olika riktningar. Vägen som går söderut tillkom slutet av 1970-talet i samband med byggandet av motortrafikleden och trafikplatsen vid Kulla.

Eftersom vägen inte enbart går från rondellen till trafikplatsen utan fortsätter ner till Rävlanda har vägen fått namnet Rävlandavägen.

Vid Forsa och efter passagen över Nolån passerar vägen kommungränsen mellan Bollebygd och Härryda. Här byter vägen namn till Boråsvägen eftersom den ju från Härrydasidan uppfattas som vägen från Rävlanda och österut. 

Runstigen
Strax öster om mangårdsbyggnaden på Flässjum Övregården, dvs. det vackra hus som idag inrymmer Bollebygds bibliotek,  ligger det villaområde där de flesta av vägarna har fått namn med utgångspunkt från den nordiska mytologin.

I områdets norra del ligger Runstigen, en väg som inte är mycket mer än 125 meter sammanlagt och där halva sträckan utgörs av en gång- och cykelväg.

Det är dessutom bara 3 fastigheter som har adressen Runstigen.

Rödberg Svedjorna
I avsnitt 92 (se förklaring till namnet under rubriken Norra Rödberg) besökte vi  området med traktnamnet Rödberg. Området ligger utmed länsväg 1757 ungefär halvvägs mellan Grönkullen och Olsfors.

Norr om länsvägen har samtliga fastigheter den gemensamma adressen Norra Rödberg med ett enda undantag. Strax norr om järnvägsviadukten i Norra Rödberg går vägen in mot nordost i ungefär en kilometer där vi hittar fastigheten Rödberg som fått tillägget Svedjorna för att underlätta för besökare.

Namnet Svedjorna återfinner vi på många platser i kommunen. Det påminner oss om den tid när man röjde och brände mark här uppe för att skapa mark att odla på. 

Fastigheten är en avstyckning från Lindås i Gesebol men eftersom tillfarten är söderifrån är adressen idag just Rödberg Svedjorna.

Råssa, Råssa gård
En knapp kilometer öster om Grönkullen utmed länsväg 1757 (gamla riks-40) ligger Råssa. Här finns ett 20-tal bostadsfastigheter varav en har tillägget Råssa gård. Dessutom finns här verksamheter och industrier av olika slag samt kommunens återvinningsstation.

Namnet Råssa har en intressant härledning och sägs vara detsamma som det norska älvnamnet Rossa, ursprungligen Hross-á, dvs. häst-ån, som i så fall är det ursprungliga namnet på den å som numera kallas Sörån. Lägg märke till att ett stycke längre österut, vid samma å, ligger gården Horsvad (se: Horsvad) som uttolkas som ”hästvadet” – vadstället för hästar.

Att namnen ändras ganska radikalt är inte speciellt ovanligt. Den dalgång där vi hittar Råssa kallar vi ju idag allmänt för Söråns dalgång men så sent som för drygt 100 år sedan var det allmänna namnet Viaredsdalen efter Söråns utlopp från Viaredssjön i östra delen av dalgången.

 

                                                                                                                                               


Tipsa en vn Skriv ut




2025
– nytt år igen...
Välkomna!
Välkommen

Så lägger vi ännu ett år, 2024, bakom oss och går med liv och lust in i 2025. Året då Bollebygds kommun kan fira 30 år som egen fristående kommun i landet Sverige.

För www.bollebygdsnyheter.se går vi in i år 21. Under de här åren har vi publicerat 3 391 artiklar och videoinslag här på sidan. En hel del lokal nutidshistoria skulle man kunna säga.

Under åren har jag haft en strävan att försöka visa upp lokala nyheter här på sidan. Den ambitionen lägger jag nu åt sidan.

VARFÖR HETER VÄGARNA SÅ HÄR?
Högsta prioritet har givetvis programserien Varför heter vägarna så här? Idag finns 103 avsnitt av programserien här på sidan och vi kommer att fylla på med nya avsnitt fram till dess att vi nått adresserna som har begynnelsebokstaven Ö.

BOLLEBYGDS KOMMUN 30 ÅR
I och med att kommunen firar 30 år kommer vi att visa en del av det som dokumenterats under de här 30 åren. Det har hänt en hel del under de här 30 åren.
Vi kommer nog att visa en del ännu äldre – också.

BOLLEBYGDS HISTORIA
Utöver detta kommer vi också att följa de arbete som pågår under namnet BOLLEBYGDS HISTORIA. Idag är näst intill 30 personer engagerade i att arbeta med olika delar av just BOLLEBYGDS HISTORIA. Deras arbete kommer vi att följa här på sidan.

Ja, en och annan lokal nyhet kommer säkerligen att dyka upp här på sidan.

Med dessa rader vill vi tacka alla våra besökare och så hälsar vi er välkomna till ännu ett år med www.bollebygdsnyheter.se

Christer Falk



Tusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com