« Föreg. Nästa »



Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Avsnitt 39
Varför heter vägarna så här?
Frejas väg, Flodavägen, Forsavägen, Forsagårdsvägen, Forsa skogen


Christer Falk 2021-09-12

Näst sista avsnittet när det gäller adresser och vägnamn med begynnelsebokstavsn F.
I avsnitt 39 håller vi till i centrala Bollebygd, besöker Nedflo och området kring Forsa.

Klicka på bilden - se och hör!

VÄGNAMN 39

Frejas väg
Frejas väg hittar vi strax nordost om centrala Bollebygd där den utgör en ca. 200 meter lång del av tillfartsvägen till Sörgårdsområdet (Övre och Nedre Sörgården).

Namnet ansluter till de vägar i området som fått namn efter gudar i den nordiska mytologin. Ursprunget till detta är troligen den näraliggande gården Odenslund vars mangårdsbyggnad idag inrymmer Bollebygd bibliotek.

Odenslund har emellertid inte något med guden Oden att göra utan har, med all sannolikhet, fått namn efter kronolänsman Fritz Odencrantz som ägde gården under senare delen av 1800-talet.

Freja var kärlekens gudinna och det är 5 fastighetsägare som kan glädja sig åt att ha just Freja som en del av adressen.

 

Flodavägen
Flodavägen är en lång väg som tar sin början vid den västra kanten av Nedflo badplats i Västra Nedsjön. Efter 4,2 km., vid Buabacken, passerar man kommungränsen till Lerums kommun för att efter ytterligare 9 km anlända till Floda och det är naturligtvis anledningen till vägens namn.

 

Ungefär 1,2 km. in på vägen ligger två fastigheter som är värda att uppmärksamma. Det är två skolbyggnader, Nordtorpa skola, som består av ett småskolehus från 1875 och ett folkskolehus från 1909. Här bedrevs skolverksamhet fram till höstterminen 1956 då barnen flyttade över till den nybyggda skolan i Hindås. Nordtorpa skola är idag privatbostad.

 

Forsavägen
Forsa är ett gammalt och välkänt namn och har varit så under lång tid. Såväl gården, Forsa säteri, som det tegelbruk, Forssa Tegelbruk, som tillhör gården har anor redan från 1300-talet och det finns mycket spännande dokumentation att ta del av för den som är intresserad.

Forsavägen, som går in till vänster från Rävlandavägen strax innan bron över Nolån och kommungränsen mot Härryda kommun, går hela 3,7 km söderut genom de vidsträckta skogsmarkerna.

Namnet Forsa kommer från närheten till Nolån. Gården ligger vid en ström i ån och namnet Forsa är en gammal pluralform av order fors.

Stavningen Forsa, med ett s, är den officiella stavningen men det förekommer också en stavning med två s, alltså Forssa. Den senare stavningen blir mer förekommande under mitten av 1950-talet och anledningen till detta kan man bara spekulera över. Gården stavas fortfarande med ett s, medan tegelbruket under senare delen av 1900-talet och fram till nedläggelsen 1985 liksom det företagshotell som numera har tagit över det gamla tegelbrukets lokaler stavar sina företagsnamn med två s.

Det står naturligtvis var och en fritt att stava som man vill, men i den officiella adressen stavas Forsa med ett s.

 

Forsagårdsvägen
Knappt 300 meter in på Forsavägen ansluter infarten till Forsa gård; Forsagårdsvägen. Den ståtliga mangårdsbyggnad som sedan byggnationen 1769 prydde gården totalförstördes dessvärre vid en brand 1930, men de två vackra flygelbyggnaderna, byggda 1787, finns kvar och är idag boningshus.

På senare tid har Forsa gård varit en välkänd hästgård där flera framgångsrika travtränare haft sin verksamhet och där en travbana numera är ett dominerande inslag på ägorna.

Längst i väster smalnar åkermarkerna i Forsa av och bildar slutligen en liten udde där åarna Nolån och Sörån rinner samman och bildar Storån som rinner vidare söderut.

Här ligger också kommunens lägsta punkt; 48 meter över havet.

 

Forsa skogen
I de vidsträckta skogarna som tillhörde Forsa gård fanns ett stort antal torp. Trots de många gånger svåra livsvillkoren för de fattiga torparna var det förhållandevis många barn på många av torpen.

För att barnen skulle kunna ges en skolgång på rimligt gångavstånd hemifrån fanns flera små skolor här och var. En sådan var belägen ca. 2,5 kilometer upp i skogen utefter Forsavägen i en fastighet som kallades Övre Skogen. Strax intill låg ytterligare ett torp, Nedre Skogen, som än idag finns kvar och har just den officiella adressen Forsa Skogen. Noteras kan att det, på den lilla vägskylten in till fastigheten, står Skogenvägen.

Övre Skogen, där skolverksamhet bedrevs, brann ner till grunden någon gång på 1940-talet, men då hade redan eleverna flyttats till andra skolor.

Av skolhuset återstår idag endast rester av stengrunden och om man besöker platsen kan man också se den skylt som uppsattes i samband med den torpinventering som gjordes av Bollebygds Hembygdsförening för ett 30-tal år sedan. Den finns tillgänglig i föreningen för den som är intresserad av att veta mer om alla de torp som en gång fanns i skogarna och som, vart och ett, kan berätta historier om skiftande och fängslande levnadsöden.

 

 

 

 

 

 


Tipsa en vn Skriv ut




cfproduktion

2023
– nytt år igen...
Välkomna!
Välkommen

Välkomna till ännu ett år med www.bollebygdsnyheter.se.
Vi går nu in på vårt nittonde år här på webben. Under 2022 gjordes 246 036 besök på vår sida. Under samma år har 937 661 enskilda sidor haft besök. Fantastiska siffror.

Samtidigt måste vi konstatera att vi tappat 39 769 besök jämfört med 2021. Vad kan det bero på? Svaret är ganska enkelt. Vi har inte varit lika aktiva i år som under 2021. Men vi lovar bättra oss.

Nytt år, ny mandatperiod och ny majoritet i vår kommun. Vi hoppas att det innebär att politiken öppnar upp sig på ett helt annat sätt och att vi återigen kommer att bli inbjudna till pressträffar, presskonferenser och därmed kommer att kunna förmedla nyheter inom det politiska området på ett helt annat sätt än under den mandatperiod vi nu lägger bakom oss.

En viktig del här hos oss på www.bollebygdsnyheter.se är det historiearbete som jag, Christer Falk, och Christer Johansson driver. Programserien Varför heter vägarna så här? är och har varit ett väldigt uppskattat inslag här på sidan. Den programserien fortsätter naturligtvis. Vi är i stort sett färdiga med adresser, vägar som har begynnelsebokstaven K. Det återstår alltså ett antal program innan vi är framme på begynnelsebokstaven Ö…

Föreningslivet är en viktig dela av en väl fungerande kommun. Hör av er till oss när ni vill förmedla något från era verksamheter.

Nu lovar politiken att man ska satsa på en bättre relation med näringslivet, företagandet i kommunen. Man vill klättra på de rankinglistor som finns. Vi tar gärna del av företagsnyheter, etableringar, utbyggnader med mera. Vi tror att det är viktigt för invånarna i kommunen att känna till vad som är på gång hos näringslivet. En del kanske vill söka nytt jobb…nytt jobb på hemmaplan.

Därmed har vi öppnat upp 2023 års arbete här på www.bollebygdsnyheter.se och hoppas på tips och idéer från våra besökare. Som vanligt kommer vi att ”puffa” för våra inslag på Bollebygd Forum – så att du vet när något nytt är på gång.

Välkommen

Christer Falk




Tusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com