« Föreg. Nästa »



Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Avsnitt 71
Varför heter vägarna så här?
Kvibacken, Kämpagården


Christer Falk 2022-12-05

I avsnitt 71 åker vi norr ut i kommunen. Så långt det går...

Klicka på bilden - se och hör!


VÄGNAMN 71

Kvibacken
När Bollebygd lämnade Borås kommun och blev en självständig kommun 1995 utgjorde den nya kommunen 8 % av den tidigare samlade kommunens befolkning men inte mindre än 25 % av ytan.  Bollebygd är således en, i förhållande till folkmängden,  ytmässigt ganska stor kommun. 

Detta blir påtagligt när man besöker kommunens ytterområden. Den nordligaste adressen är Kvibacken, med postadressen Alingsås, och för att komma hit från den sydligaste adressen Abborrsjö Kvibacken, med postadressen Hyssna, får man färdas 52,5 kilometer även om man tar den kortaste vägen. Man får dessutom åka genom fyra kommuner; Bollebygd, Mark, Borås och Vårgårda.

Första delen i namnet Kvibacken – ”kvi” kan ha två betydelser. Det vanligaste är att ordet beskriver en mindre inhägnad för kreatur, ofta anordnad med flyttbara stängsel för att underlätta ombyte av plats för inhägnaden. En annan betydelse av ordet ”kvi”  är att det beskriver en trång väg mellan två gärdsgårdar. För Kvibackens del kan det kanske vara en kombination av dessa båda härledningar av ordet ”kvi”.

Nordväst om Kvibackens, vid stranden av Stensjön, ligger ytterligare något längre norrut en fastighet, men det är ett mindre hus som endast används periodvis i samband med den uthyrningsverksamhet som är en av de näringar som bedrivs på Kvibacken. Den har därmed inte heller någon separat adress så därför utnämner vi Kvibackens Gård till Bollebygds kommuns nordligaste fastighet i adressregistret.

Kämpagården
Utmed väg 180 mellan Borås och Alingsås, ca. 2 km väster om kommungränsen mellan Bollebygd och Borås, ligger Kämpagården. Det är 4 fastigheter som har den adressen.

Även Kämpagårdens historia börjar med ett soldattorp. På Marks kompani vid Älvsborgs regemente fanns, bland alla soldater, endast två stycken med soldatnamnet Kempe. Båda två tillhörde roten Slätthult i Töllsjö där just Kämpagården ligger.

Den förste var Jöns Bengtsson Kempe. Han tjänstgjorde från den 29 juli 1705 till någon gång under 1713 då han blev ”fången i Danmark” och efter det hittar vi inga mer säkra uppgifter om honom. Möjligen lyckades han fly eller blev en del av en senare fångutväxling.

Den andre var soldaten Olof Börjesson Kempe. Han tjänstgjorde från den 13 april 1714 till den 13 maj 1716, alltså i något mer än två år, men vad som hände därefter, om han fick åka hem eller dödades i strid, har vi ingen uppgift om.

Båda soldaterna var alltså födda på 1600-talet och det är nog svårt att ens föreställa sig det hårda liv och de umbäranden som dessa unga män fick utstå.

 


Tipsa en vn Skriv ut




2024
– nytt år igen...
Välkomna!
Välkommen

Välkomna till ännu ett år med www.bollebygdsnyheter.se.

Vi går nu in på vårt nittonde år här på webben. Under 2023 gjordes 246 036 besök på vår sida. Under samma år har 937 661 enskilda sidor haft besök. Fantastiska siffror.

En viktig del här hos oss på www.bollebygdsnyheter.se är det historiearbete som Christer Johansson och jag, Christer Falk driver. Programserien "Varför heter vägarna så här?" är och har varit ett väldigt uppskattat inslag här på sidan. Den programserien fortsätter naturligtvis. Vi är i stort sett färdiga med adresser, vägar som har begynnelsebokstaven K. Det återstår alltså ett antal program innan vi är framme på begynnelsebokstaven Ö…

Nyheter har fått stå tillbaka för det arbete vi lägger ner när det gäller "Varför heter vägarna så här?" och en del annat när det gäller Bollebygds Historia.

Därmed har vi öppnat upp 2024 års arbete här på www.bollebygdsnyheter.se och hoppas på tips och idéer från våra besökare. Som vanligt kommer vi att ”puffa” för våra inslag på Bollebygd Forum – så att du vet när något nytt är på gång.

Välkommen

Christer Falk



Tusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com