« Föreg. Nästa »



Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Avsnitt 80
Varför heter vägarna så här?
Lindebräckan, Lindås (Sandared), Lindås (Olsfors), Lindedalen


Christer Falk 2023-05-29

Idag presenterar vi avsnitt 80 av programserien Varför heter vägarna så här?. 
Vi producerade det första programmet i maj 2020. Nu, tre år senare har vi kommit halvvägs.

Klicka på bilden - se och hör!

VÄGNAMN 80

Lindebräckan
Än en gång kör vi hela Töllsjövägen (väg 1758) upp till anslutningen till väg 180 mellan Alingsås och Borås. Där tar vi till vänster och när det endast återstår 100 meter till kommungränsen mot Alingsås svänger vi av till höger mot Lindebräckan.

Fastigheten med det vackra namnet når vi efter 1,7 kilometer och här finns två adresser med det namnet. Postadressen är Töllsjö.

En bräcka har vi talat om tidigare. Det betyder brant backe eller brant sluttning och förekommer lite här och var i adressregistret. Bakom de vackra husen på fastigheten höjer sig bräckan med en kuliss av lindar och andra lövträd. 

Lindebräckan är ett vackert och passande namn för att beskriva naturen i området. 

 
Lindås (Sandared)
Utmed vägen mellan Töllsjövägen (Holmared) och Sandared har vi besökt flera adresser, däribland Laxabacke (se: Laxabacke). Här går det in en avtagsväg mot fastigheten Lindås, Sandared.

Efter 800 meter kommer vi fram till en liten ås med lindar och andra lövträd och de fyra fastigheter som har adressen Lindås. I bakgrunden ligger Skäresjön och förstärker bilden av en natur som knappast kan bli vackrare än så.

Lindås (Olsfors)
Det finns två platser i kommunen som har namnet Lindås. Lindås Olsfors ligger söder om Gesebolssjön. Om man kommer Gesbolsvägen från Olsfors svänger man av mot Geskeby. Efter 600 meter går vägen 800 meter in mot de två fastigheter som har adressen Lindås, Olsfors.

Fastigheter med lindar och andra lövträd som inramning skapar en mycket speciell miljö och Lindås är inget undantag. Om ni vill uppleva platsen med egna ögon behöver ni inte känna att ni tränger er på om ni promenerar in till området – Sjuhäradsleden går nämligen precis förbi Lindås.

Lindedalen
När man passerat Gesebolssjöns nordöstra sida ser man Stockasjön till höger och Örsjön till vänster. Precis här går vägen in mot Lindedalen och efter en dryg kilometer är man framme vid de fyra fastigheter som har det vackra namnet som adress.

Här kan ni också se lindarna och den vackra naturen på plats om ni så önskar. 

På en av fastigheterna kan man självplocka blommor i den vackra trädgården, ta en kopp kaffe och njuta av miljön.

 

 

 

 


Tipsa en vn Skriv ut




cfproduktion

2024
– nytt år igen...
Välkomna!
Välkommen

Välkomna till ännu ett år med www.bollebygdsnyheter.se.

Vi går nu in på vårt nittonde år här på webben. Under 2022 gjordes 246 036 besök på vår sida. Under samma år har 937 661 enskilda sidor haft besök. Fantastiska siffror.

Samtidigt måste vi konstatera att vi tappat 39 769 besök jämfört med 2021. Vad kan det bero på? Svaret är ganska enkelt. Vi har inte varit lika aktiva i år som under 2021. Men vi lovar bättra oss.

Nytt år, ny mandatperiod och ny majoritet i vår kommun. Vi hoppas att det innebär att politiken öppnar upp sig på ett helt annat sätt och att vi återigen kommer att bli inbjudna till pressträffar, presskonferenser och därmed kommer att kunna förmedla nyheter inom det politiska området på ett helt annat sätt än under den mandatperiod vi nu lägger bakom oss.

En viktig del här hos oss på www.bollebygdsnyheter.se är det historiearbete som jag, Christer Falk, och Christer Johansson driver. Programserien Varför heter vägarna så här? är och har varit ett väldigt uppskattat inslag här på sidan. Den programserien fortsätter naturligtvis. Vi är i stort sett färdiga med adresser, vägar som har begynnelsebokstaven K. Det återstår alltså ett antal program innan vi är framme på begynnelsebokstaven Ö…

Föreningslivet är en viktig dela av en väl fungerande kommun. Hör av er till oss när ni vill förmedla något från era verksamheter.

Nu lovar politiken att man ska satsa på en bättre relation med näringslivet, företagandet i kommunen. Man vill klättra på de rankinglistor som finns. Vi tar gärna del av företagsnyheter, etableringar, utbyggnader med mera. Vi tror att det är viktigt för invånarna i kommunen att känna till vad som är på gång hos näringslivet. En del kanske vill söka nytt jobb…nytt jobb på hemmaplan.

Därmed har vi öppnat upp 2023 års arbete här på www.bollebygdsnyheter.se och hoppas på tips och idéer från våra besökare. Som vanligt kommer vi att ”puffa” för våra inslag på Bollebygd Forum – så att du vet när något nytt är på gång.

Välkommen

Christer Falk



Tusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com