« Föreg. Nästa »



Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Avsnitt 81
Varför heter vägarna så här?
Luckvägen, Läktvägen, Listvägen, Lådvägen, Lönnåsen, Lunnarebacken, Låddekärrsbu

 


Christer Falk 2023-07-02

Avsnitt 81 avslutar första halvåret 2023 i programserien Varför heter vägarna så här?.
Vi tar er med till en adress som många frågat efter - nu kommer förklaringen till namnet.

I och med avsnitt 81 tar vi sommarledigt och återkommer under andra halvan av augusti med nya avsnitt.

Och så ett svar till Linnea: Bilden du hänvisar till är inte någon namngiven väg...

VÄGNAMN 81

Luckvägen
En av de vägar i Erikstorp med ett namn som ingår i de temanamn kring skogsnäringen som utmärker området.

Luckvägen ansluter till matarvägen Skräddaregårdsvägen i områdets norra del och återfinns strax efter Eriksgårdens förskola. Vägen är 80 meter lång och det är 6 fastigheter som har den adressen.

Läktvägen
Ännu en väg i Erikstorp med temanamn från skogen. Vägen ligger parallellt med Luckvägen (Se Luckvägen), den är 110 meter lång och det är 10 fastigheter som har den adressen.

Listvägen
Listvägen tar sin början i anslutning till Skräddaregårdsvägen och kollektivtrafikens ändhållplats i Erikstorp och här ligger också områdets återvinningsstation.

Vägen, som även den ingår i den serie av temanamn från skogen och skogsnäringen som kännetecknar Erikstorp är 200 meter lång och det är 21 parhus och villor som har den adressen. Noterbart är att samtliga adresser återfinns på Listvägens vänstra sida och därför har udda nummer.

Lådvägen
Den första matarleden in i bostadsområdet Erikstorp, om man kommer från söder, heter Erikstorpsvägen. 500 meter in på Erikstorpsvägen återfinner vi infarten till Lådvägen som är ytterligare en av de 25-tal vägar i Erikstorp med temanamn från skogen.

Lådvägen, som delar sig i två mindre sträckningar, är totalt 170 meter lång och det är 12 fastigheter som har den adressen.

Lönnåsen
Strax söder om motorvägsmotet Grönkullen går vägen in österut mot Seglora.

Om man färdas 1,5 kilometer på den vägen är man framme vid uppfarten till Lönnåsen – en fastighet med gamla anor. 

I olika arkiv och på historiska kartor kan man se namnet på fastigheten stavas såväl med ett som två n. Så var också fallet tidigare med trädet lönn som sannolikt utmärkte naturen i området, redan på det tidiga 1800-talet. Idag är den officiella stavningen Lönnåsen.

Lunnarebacken
Ungefär 200 meter söder om Grönkullenmotet går avtagsvägen österut mot Seglora.

Om vi färdas på den i något mer än 500 meter går det in en väg till vänster där vi efter ytterligare ca. 400 meter hittar 4 fastigheter med adressen Lunnarebacken.

Ordet ”lunna” var mycket vanligt tidigare även om idag kanske inte används särskilt allmänt. När man förr, i samband med skogsavverkning, staplade timret i små högar på avverkningsplatsen kallades en sådan stapel för en ”lunne” och att ”lunna” var då att släpa fram timret på en ”lunneväg” till en större väg där timret samlades – ”lunnades” ihop – till större staplar för vidare transport.

Det redskap man använde för att släpa samman timret till större samlingsplatser kallades för en ”lunnare” – från början någon slags kälke och senare troligtvis en traktor. I området har det sannolikt varit praktiskt att släpa timret nedåt i backen norrut mot ”lunneplatsen” för slutlig uppstapling inför sluttransport.

Låddekärrsbu
Ca. 700 meter öster om Grönkullen, utmed länsväg 1757 (gamla riksväg 40) går avtagsvägen i ungefär 2 kilometer upp mot Låddekärrsbu – kanske en av de adresser som rönt störst intresse och nyfikenhet.

Om man delar upp ordet Låddekärrsbu i tre delar blir det kanske enklare att förstå:

Mellanstavelsen ”kärr” känner säkert de flesta igen. Det kallas den typ av våtmark som ofta karaktäriseras av en mosse som är översvämmad av vatten.

  1. Ordet ”lådda” beskriver i äldre dialekt den enkla byggnad – en lada – som man vid något tillfälle uppfört vid ett av kärren i området. Anledningen till detta var att man skördade något vid kärret – sannolik torv eller hö – som man samlade ihop för att frakta hem vid senare tillfälle. För att kunna identifiera just detta kärret bland andra i området blev det ”låddekärret” d.v.s. kärret med ladan.
  2. Ordet ”bu” betyder ursprungligen bod men har efterhand fått en vidare betydelse som boning eller bostad. Om arbetet vid kärret var av sådan omfattning att det pågick under flera dagar kunde det vara praktiskt att spara tid genom att övernatta i ladan. För att göra det mer bekvämt kanske man inredde en del av utrymmet för sovplatser och enklare matlagning – det var början till en utveckling där den ursprungliga ladan efterhand omvandlades till en permanent bostad.

 

Ordet Låddekärrsbu ska alltså utläsas som ”Boden/bostaden vid Ladukärret”.

 

Idag är det 9 fastigheter som har adressen Låddekärrsbu. Om någon av dessa ligger på den plats där den ursprungliga boden låg som givit upphov till namnet är omöjligt att säga, men oavsett vilket så erbjuder den historiska trakten med den vackra bebyggelsen en boendemiljö utöver det vanliga. 

 


Tipsa en vn Skriv ut




cfproduktion

2024
– nytt år igen...
Välkomna!
Välkommen

Välkomna till ännu ett år med www.bollebygdsnyheter.se.

Vi går nu in på vårt nittonde år här på webben. Under 2022 gjordes 246 036 besök på vår sida. Under samma år har 937 661 enskilda sidor haft besök. Fantastiska siffror.

Samtidigt måste vi konstatera att vi tappat 39 769 besök jämfört med 2021. Vad kan det bero på? Svaret är ganska enkelt. Vi har inte varit lika aktiva i år som under 2021. Men vi lovar bättra oss.

Nytt år, ny mandatperiod och ny majoritet i vår kommun. Vi hoppas att det innebär att politiken öppnar upp sig på ett helt annat sätt och att vi återigen kommer att bli inbjudna till pressträffar, presskonferenser och därmed kommer att kunna förmedla nyheter inom det politiska området på ett helt annat sätt än under den mandatperiod vi nu lägger bakom oss.

En viktig del här hos oss på www.bollebygdsnyheter.se är det historiearbete som jag, Christer Falk, och Christer Johansson driver. Programserien Varför heter vägarna så här? är och har varit ett väldigt uppskattat inslag här på sidan. Den programserien fortsätter naturligtvis. Vi är i stort sett färdiga med adresser, vägar som har begynnelsebokstaven K. Det återstår alltså ett antal program innan vi är framme på begynnelsebokstaven Ö…

Föreningslivet är en viktig dela av en väl fungerande kommun. Hör av er till oss när ni vill förmedla något från era verksamheter.

Nu lovar politiken att man ska satsa på en bättre relation med näringslivet, företagandet i kommunen. Man vill klättra på de rankinglistor som finns. Vi tar gärna del av företagsnyheter, etableringar, utbyggnader med mera. Vi tror att det är viktigt för invånarna i kommunen att känna till vad som är på gång hos näringslivet. En del kanske vill söka nytt jobb…nytt jobb på hemmaplan.

Därmed har vi öppnat upp 2023 års arbete här på www.bollebygdsnyheter.se och hoppas på tips och idéer från våra besökare. Som vanligt kommer vi att ”puffa” för våra inslag på Bollebygd Forum – så att du vet när något nytt är på gång.

Välkommen

Christer Falk



Tusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com